Rijksstraatweg 381, 9752 CH te Haren Gn

Omschrijving

De één verdieping hoge, deels onderkelderde VILLA met aangebouwde GARAGE op nagenoeg rechthoekige plattegrond is gebouwd in 1931 in een stijl waarin Amsterdamse School en Engelse landhuisstijl- elementen zijn te herkennen. Het pand heeft witgeschilderde gemetselde gevels op een trasraam van gesinterde baksteen en wordt gedekt door een samengestelde kap waarop zwarte Romaanse pannen; overkragende houten goot; twee witgeschilderde schoorstenen met kap bekroond met een smeedijzeren decoratie en een hoge gemetselde schoorsteen met kap; strakke houten windveren; twee dakkapellen onder plat overkragend dak waarin een tweedelig venster in de achtergevel en één in de zuidgevel met driedelig venster. De gevels worden geleed door samengestelde vensters deels met houten luiken.

De entree bevindt zich in de risalerende topgevel aan de linkerzijde van de voorgevel (oostzijde) en bestaat uit een halfronde houten deur waarin glas waarvoor decoratief smeedijzer, omlijst door een brede halfronde gesinterde bakstenen band; aan weerszijden twee gemetselde rechthoekige bloembakken; drie treden hoge hardstenen stoep; vloer van rode en bruine tegels; vierkante ijzeren lantaarn waarin glas, die hangt aan decoratief smeedijzeren lantaarnarm. Links van de entree een samengesteld vierdelig venster, waarboven twee samengestelde tweedelige vensters en in de top twee zesruits vensters. Aan de rechterzijde van de topgevel een smal staand tweedelig venster en een staand venster. In het centrale terugspringende geveldeel een tweedelige houten deur waarin glas met zijlicht; rechts een halfronde gemetselde bloembak; drie treden hoge hardstenen stoep waarvoor een gemetseld muurtje dat trapsgewijs afloopt; vloer van bruine en rode tegels. Boven de deur is de gevel doorgetrokken; samengesteld driedelig venster. In het naar voren springende rechtergeveldeel twee samengestelde tweedelige H-vensters.

In de voorgevel (oostzijde) van de risalerende topgevel van de garage twee dubbele halfronde houten garagedeuren onder een gesinterde bakstenen rollaag met ijzeren gehengen, waartussen een gemetselde halfronde bloembak. Op de hoeken een lage schuin aflopende steunbeer. In de top een ovaal venster onder rollaag waaronder een driehoekige ijzeren lantaarn waarin glas met decoratief smeedijzeren lantaarnarm.

In de zuidgevel een vierzijdige erker onder plat dak waarin vier staande vensters. Rechts van de erker twee openslaande houten terrasdeuren waarin glas met luiken.

In de risalerende topgevel aan de achterzijde (westgevel) een niet-origineel H-venster, houten terrasdeuren waarin glas met zijlichten en een niet-origineel liggend venster, waarvoor een inpandig terras; uitkragend gemetseld balkon, ondersteund door gemetselde vierkante pijlers met aan weerszijden een gemetseld muurtje waarboven een venster; niet-originele terrasvloer. Achter het balkon twee dubbele openslaande houten deuren waarin glas met bovenlichten en luiken. In de top twee staande zesruits vensters. In het linkergeveldeel een houten deur waarin glas waarvoor een drie treden hoge gemetselde stoep met aan weerszijden een muur. Rechts van de deur een samengesteld vierruits venster en een samengesteld H-venster. In de achtergevel (westzijde) van de garage een niet-origineel zesruits venster, dubbele halfronde houten schuurdeuren onder een gesinterde bakstenen rollaag met ijzeren gehengen en een staand tweedelig venster.

In de noordgevel van de garage een niet-originele garagedeur en op de hoeken lage schuin aflopende gesinterde bakstenen steunberen.

Het INTERIEUR komt wegens verbouw niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking.

Waardering

Villa met aangebouwde garage van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villa uit 1931 in de provincie Groningen met Amsterdamse School en Engelse landhuisstijl-elementen

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur

- als opvallend voorbeeld van het oeuvre van de architecten Kuiler en Drewes

- vanwege de rustieke en beeldbepalende ligging in een gebied met bijzondere architectonische en stedenbouwkundige waarde