Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
513850
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Lindenhof
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
23 november 1999
Kadaster deel/nr: 
82779/131
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Groningen
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Groningen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Haren Gn
X-Y coördinaat: 
236634 - 576760

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

VILLA met aangebouwde GARAGE en HEK, gebouwd in 1931 in opdracht van de heer H.E. Oving, fabrieksdirecteur, onder architectuur van J. Kuiler en L. Drewes. Her riante pand dat is opgetrokken in een stijl verwant aan de Amsterdamse School en de Gooise Landhuisstijl, werd in 1974 uitgebreid met een fietsenstalling. Tevens is toen de indeling van het interieur gewijzigd.

Het huis is opvallend gelegen op de hoek van de Julianalaan en de Weg voor de Jagerskampen in de als gebied met bijzondere waarden aangewezen "Villabuurt". Het wordt omringd door een ruime, deels gewijzigde tuin in decoratieve tuinstijl met veel borders, grasperken en rotspartijen. De tuin wordt van de straat gescheiden door een ijzeren HEK bestaande uit regels met afwisselend drie korte en drie lange stijlen.

Omschrijving

VILLA met aangebouwde garage grotendeels opgetrokken in een gele baksteen in kettingverband, deels op een hoog trasraam van gesinterde klinkers met rollaagbeëindiging, eveneens in kettingverband en deels op een trasraam van roodroze klinkers. Het pand valt op door zijn verspringende bouwvolumes met verschillende kapvormen. De samengestelde rieten kap is deels glooiend met rode rietvorsten, heeft een ruim overstek, een forse gemetselde schoorsteen op de nok en twee halfronde dakkapellen met riet. De gevels worden geleed door een diversiteit aan venstervormen onder rollagen. De hoofdentree bevindt zich aan de noordzijde, midden in een uitgebouwd halfrond geveldeel onder een rieten kap en bestaat uit een iets teruggeplaatste tweedelige deur met deurlicht en natuurstenen stoep; boven de deur de naam van het pand in metalen letters (LINDENHOF) op een ijzeren raamwerk tussen twee decoratieve elementen en een vierzijdige lantaarn van ijzer en glas; boven de entree vijf liggende vensters met blank glas-in-lood, met gebogen bloembak voor de middelste drie vensters; aan weerszijden van de entree een tweeruits venster. Rechts van het halfronde geveldeel een gevelverspringing met een tweedelig venster en een keldervenster, die overgaat in de dienstingang. Deze bestaat uit een gemetselde portiek met ijzeren lantaarn als bij de hoofdentree en halfronde dakkapel erboven; in de portiek een tweedelige deur met deurlicht en een H-venster. Zowel de hoofd- als de dienstentree worden gemarkeerd door glooiende gemetselde muurtjes.

De voorgevel (noordoost) met wolfeind heeft een groot venster, een smal liggend venster met bloembak die doorloopt om de hoek onder een smal tweedelig venster, en in de met hout beschoten top een vierdelige raampartij. Links aan de voorgevel een uitgebouwd deel met uitkragende topgevel met strakke windveren, met een voorgevel opgetrokken in een roodroze baksteen; een doorgetrokken topschoorsteen snijdt de voorgevel in tweeën; in de voorgevel twee tweeruits staande vensters, in beide zijgevels één venster, in de achtergevel met houten beschot in de top een glas-in-lood venster met ovaal met afbeelding van een fabrieksgebouw met pijp.

De zijgevel (zuidoost) die wordt doorsneden door een hoge, van de begane grond opgemetselde schoorsteen, heeft een groot venster, een liggend glas-in-lood venster met ovaal met afbeelding van een fabrieksgebouw, en dubbele terrasdeuren die op een deels ommuurd, met leisteen afgedekt terras uitkomen; op de verdieping twee tweeruits vensters.

In de achtergevel (zuidwest) een twee bouwlagen hoge loggia; op de begane grond dubbele terrasdeuren naar terras met twee lage gemetselde muurtjes afgedekt met leisteen; op de verdieping een balkondeur met dubbel zijlicht naar balkon met gemetselde borstwering; in de linker zijgevel zowel op de eerste als tweede bouwlaag een glasdeur en in de rechter zowel boven als onder een glazen windscherm met stalen roedenverdeling. Verder in de achtergevel een groot driedelig venster en op de verdieping twee tweeruits vensters en een smal venster met kort zijlicht. Links in de gevel een ondiep uitgebouwd deel onder een rieten schilddak met halfronde dakkapel met riet, waarin een tweedelige deur met deurlicht en drie vensters, een kelderraam met houten luik en diefijzers.

Aan de noordwest gevel is een GARAGE aangebouwd opgetrokken in roodroze baksteen met houten beschot aan de bovenzijde, onder een schilddak van riet met ruime overstek en een halfronde dakkapel in het zuidwestelijke dakvlak. In de noordwest gevel dubbele houten garagedeuren (schuifdeuren) met origineel hang- en sluitwerk en in de noordoost gevel in het houten beschot drie liggende vensters. Aan de zuidwest gevel een houten aanbouw (1974), die buiten de bescherming valt.

In het INTERIEUR is alleen van belang het ovalen glas-in-lood raam in de kamer waarop een fabriek staat afgebeeld met de volgende tekst: "Klazienaveen, turfstrooiselfabriek 1931."

IJzeren HEK bestaande uit regels met afwisselend drie korte en drie lange stijlen.

Waardering

VILLA met aangebouwde GARAGE en HEK uit 1931 van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang

- als voorbeeld van een riant landhuis met hek uit 1931

- vanwege de plastische vormgeving

- vanwege de opvallende ornamentiek en detaillering

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de markante ligging op de hoek van de Julianalaan en de Weg voor de Jagerskampen in de "Villabuurt", een gebied met bijzondere stedebouwkundige waarden

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaJulianalaan119751 BMHaren Gn

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HarenK8693

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzenGooise Landhuisstijlonbepaald
ExpressionismeAmsterdamse schoolonbepaald

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19311931exactvervaardiging
19741974exactverbouwing

uitbreiding met fietsenstalling/wijziging indeling