Terborgsteeg 4, 9751 BN te Haren Gn

Inleiding

VILLA met aangebouwde GARAGE ontworpen in 1930 door de architecten J. Kuiler en L. Drewes uit Groningen in een mengeling van een regionale Amsterdamse Schoolvariant en Gooise Landhuisstijl. De opdrachtgever was de heer M.H. Meinardi uit Eenum. Achterin de tuin is in 1975 een carport met berging gebouwd, die buiten de bescherming valt. In de loop der tijd is de indeling van het pand deels gewijzigd en zijn aan de achterzijde de kozijnen voorzien van grote glasruiten zonder de oorspronkelijke onderverdeling.

Het huis is gebouwd op een verhoging met aan twee zijden een terras. Rondom een tuin in een decoratieve tuinstijl met als opvallend element de geschoren hagen. Het pand is iets verscholen gelegen aan de landelijke Terborgsteeg met aan één zijde een groene boomwal, die binnen het gebied met bijzondere waarden, de "Villabuurt", valt. De voortuin van het pand wordt door een haag gescheiden van de openbare weg.

Omschrijving

VILLA opgetrokken deels in een gele baksteen (grootste deel van voorgevel) in halfsteensverband met gesneden voeg en deels in een gesinterde baksteen. De voor- en zijgevels hebben een hoog trasraam van gesinterde klinkers afgezet met een rollaag. Het schilddak met enigszins golvende noklijn is gedekt met riet en zwarte nokvorsten en heeft een ruim houten overstek, die aan de zuidwestzijde wordt ondersteund door twee strakke houten consoles. Een forse, in gele baksteen opgetrokken schoorsteen doorsnijdt het noordoostelijke dakschild.

De hoofdentree bevindt zich aan de voorzijde (zuidoost) in een middenrisaliet onder een rieten steekkap (schilddak). De entree bestaat uit een tweedelige houten deur met deurlicht van blank glas-in-lood en een gemetselde stoep, in een ondiep portiek met links een gebogen hoek en rechts een muurdam van gesinterde steen met gepleisterde accenten. Het risaliet, dat aan de bovenzijde een houten beschot en een liggend glas-in-loodvenster met houten bloembak heeft, wordt op de hoek gesierd door een houten ornament (Art Déco) met (niet originele) lantaarn. Links in de gevel een w.c. venster. Voor het risaliet een terras gemarkeerd door een laag gemetseld muurtje in de vorm van een rechte hoek en een gemetselde bloembak.

De voorgevel (zuidoost) heeft openslaande terrasdeuren en een tweedelig H-venster met houten luiken die tot de middendorpel reiken. De zuidwestgevel heeft een vierzijdige erker met vier glasruiten onder een zeer ruim overstek met in het dakvlak een rieten kapel met venster met zijlicht. De noordwestgevel heeft drie grote vensters (oorspronkelijk met onderverdeling) met rollaag en een rieten kapel in het dakvlak met vierdelig venster. De noordoostgevel heeft een H-venster met rollaag en houten luiken; aan deze gevel is de garage gebouwd.

De GARAGE is opgetrokken in een gesinterde baksteen, deels bekleed met een houten beschot onder een rieten schilddak. In de voorgevel (zuidoost) dubbele houten garagedeuren met tweeruits deurlichten en een deur met vierruits deurlicht en gemetselde stoep. In de noordoostgevel een dubbel tweeruits venster en in de noordwestgevel een deur met zesruits deurlicht, een tweeruits venster en een keldervenster met rollaag.

Het INTERIEUR valt wegens te grote aanpassingen buiten de bescherming van rijkswege.

Villa met aangebouwde garage van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een villa uit 1930 in een regionale Amsterdamse Schoolvariant

- vanwege het opvallende materiaalgebruik en de ornamentiek

- als goede representant van het oeuvre van de architecten Kuiler en Drewes

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de rustieke ligging aan de Terborgsteeg binnen de als gebied met bijzondere waarden aangewezen "Villabuurt"

carport met berging gebouwd