Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
513852
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
De Jagerskampen
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
23 november 1999
Kadaster deel/nr: 
82779/128
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Groningen
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Groningen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Haren Gn
X-Y coördinaat: 
236808 - 576601

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

VILLA met aangebouwde SCHUUR ontworpen in 1922 door de architecten J. Kuiler en L. Drewes uit Groningen in opdracht van de heer J. Hulsekamp. Het pand dat is vormgegeven in een bouwtrant verwant aan de Chaletstijl, kreeg in 1931 een nieuwe serre met terras naar een ontwerp van dezelfde architecten. Eerder al was aan de schuur een GARAGE aangebouwd. Sinds 1931 is er nauwelijks iets gewijzigd aan het pand, dat een diepe voortuin heeft met een houtwal met eiken en een diepe achtertuin met vijver.

De villa "De Jagerskampen" is markant gelegen aan de Weg voor de Jagerskampen in de als gebied met bijzondere waarden aangewezen "Villabuurt".

Omschrijving

Twee bouwlagen hoge VILLA opgetrokken in van pleisterwerk voorziene baksteen op een trasraam van donkere klinkers. Het zadeldak dat gedekt is met een rood geglazuurde tuile du Nord heeft een ruim houten overstek met houten klampen, een mastgoot, strakke windveren en twee hoge, grotendeels gepleisterde schoorstenen op het zijvlak. Onder het overstek een fries van decoratief houtwerk. De hoofdentree bevindt zich in zuidwestgevel van een aan de noordwestgevel uitgebouwd portaal onder een aangekapt schilddak met houten overstek en een fries van decoratief houtwerk. De entree bestaat uit een tweedelige deur met zesruits deurlicht en ojief; een stoep (één trede) van siermetselwerk met een gemetseld muurtje links ervan. In de noordwestgevel van het portaal een dubbel vierruits venster en een koekoek met dubbel keldervenster onder een ijzeren rooster.

De voorgevel (zuidwest) heeft op de begane grond dubbele tuindeuren (openslaand) met dubbele achtruits bovenlichten en een driezijdige erker met drie ruiten met achtruits bovenlichten; op de verdieping twee dubbele balkondeuren (openslaand) met roedenverdeling en houten luiken en een houten balkon over de hele breedte met lattenspijlen en decoratieve houten consoles. De met hout beklede topgevel met de naam van het huis "DE JAGERSKAMPEN", heeft een dubbel vierruits venster.

De zuidoostgevel heeft op de begane grond dubbele terrasdeuren (openslaand) met dubbele achtruits bovenlichten, die toegang verlenen tot een ommuurd terras (1931), en een serre (1931) op gemetselde basis met drie grote glasruiten waarvan de middelste met zijlicht; op de serre een plat dak met een gepotdekselde houten borstwering. Op de verdieping een dubbel achtruitsvenster met houten luiken en dubbele balkondeuren (openslaand) met roedenverdeling tussen twee zijlichten.

De achtergevel (noordoost) heeft op de begane grond twee dubbele H-vensters met zesruits bovenlichten en op de verdieping één dubbel H-venster met zesruits bovenlichten. De topgevel met decoratief klimmend houten fries heeft een dubbel vierruits venster.

De noordwestgevel heeft op de verdieping twee kleine vensters. De begane grond wordt in beslag genomen door het entreeportaal en de aangebouwde SCHUUR. De schuur heeft een rechthoekige plattegrond, een plat dak en gevels bekleed met houten planken. In de noordwest gevel twee kleine vensters, in de zuidoost gevel een deur en een dubbel tweeruits venster. Aan de noordwest zijde van de schuur is een platte GARAGE gebouwd (ca. 1930), eveneens bekleed met hout, met aan de voorzijde zuidwest) dubbele houten garagedeuren met drieruits deurlichten.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: de hal met granito vloer en de houten trap met decoratieve trappaal en leuning met houten stijlen.

Waardering

Villa met aangebouwde SCHUUR en GARAGE van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een villa uit 1922 in een bouwtrant verwant aan de Chaletstijl

- vanwege de opvallende detaillering en het materiaalgebruik

- als goede representant van het oeuvre van het architectenduo Kuiler en Drewes

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur en delen van het interieur

- vanwege de markante ligging in de als bijzonder gebied aangewezen "Villabuurt"

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaWeg voor de Jagerskampen309751 EPHaren Gn

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HarenK4458

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Chalet-stijlonbepaald

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19221922exactvervaardiging
19311931exactverbouwing

nieuwe serre + terras