Haren M 804
Rijksstraatweg 19, 9752 AA te Haren Gn

Inleiding

VILLA gebouwd in 1903 in opdracht van mevrouw Roelfsema in Art Nouveau-stijl. In 1949 werd het pand opgedeeld in twee woningen en werd de entreepartij vernieuwd. In 1976 werd de woning verbouwd en in 1991 uitgebreid met een nieuwe serre in overeenkomstige stijl; deze komt wegens te geringe ouderdom niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking. Ook het koetshuis uit 1919, gelegen rechts achter de woning, komt wegens teveel verbouw niet voor bescherming in aanmerking.

De villa is gelegen op een ruim rechthoekig perceel aan de Rijksstraatweg, in een gebied met bijzondere architectonische en stedenbouwkundige waarde. Het perceel wordt aan de linker- en rechterzijde afgesloten door een rij kastanjebomen. Tevens wordt de oprijlaan aan de rechterzijde gemarkeerd door een kastanjeboom. Aan de achterzijde wordt het perceel afgesloten door een dobbe, waarachter grasland.

Omschrijving

De VILLA is opgebouwd uit een twee bouwlagen hoog volume met aan de achterzijde een één bouwlaag hoog volume. De deels onderkelderde villa op nagenoeg rechthoekige plattegrond heeft witgepleisterde gevels op een roodbakstenen trasraam afgezet met rode steen; roodbakstenen gevelbanden. Het pand wordt gedekt door een samengestelde kap waarop rood geglazuurde tuile du Nord op het hoge volume en oranje Friese golfpannen op het lage; overkragende houten goot op decoratieve klampen (hoge volume), goot op klossen (lage volume); strakke houten windveren; drie witgepleisterde hoge schoorstenen met decoratieve roodbakstenen band; dakkapel aan de oost- en zuidzijde onder lessenaarsdak. De gevels worden geleed door H-vensters met in de bovenlichten roedenverdeling onder een roodbakstenen strek.

In de risalerende topgevel aan de voorzijde (oostgevel) een rechthoekige erker waarin vijf H-vensters; decoratief fries. Boven de erker een balkon met gepleisterde balustrade waarachter twee openslaande houten deuren waarin glas met zij- en bovenlichten onder één roodbakstenen korfboog; boven de boog een decoratief gekleurd tegeltableau waarin bloemmotieven. In de top roodbakstenen bloemmotieven en een samengesteld H-venster. Aan de linkerzijde van de topgevel een inpandige veranda waarvoor een vier treden hoge natuurstenen stoep met aan weerszijden een roodbakstenen muurtje afgedekt met natuursteen; niet-originele schuifdeur met zij- en bovenlichten; rechts een houten paneeldeur met drieruits bovenlicht. Voor de veranda decoratieve houten pijlers waartussen een houten balustrade en een opengewerkt houten fries. De pijlers ondersteunen het inpandige balkon boven de veranda; houten balustrade; twee openslaande houten deuren waarin glas met zij- en bovenlichten; niet-origineel dakraam.

Aan de zuidzijde de niet-beschermde serre. Boven de serre een H-venster en een niet-origineel vierkant venster.

In de achtergevel (westzijde) van het lage volume niet-originele terrasdeuren en twee houten paneeldeuren waarin glas met bovenlicht waartussen een liggend tweedelig en een staand venster; twee niet-originele dakkapellen. In de achtergevel van het hoge volume een niet-originele dakkapel met deur en dakraam.

In de noordgevel van het hoge volume links twee H-vensters en een schoorsteen die doorloopt in de gevel. Rechts de niet-originele entree waarboven een H-venster. In het lage volume een samengesteld T-venster (oorspronkelijk samengesteld H-venster) en een tweedelig keldervenster met niet-originele diefijzers.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: de houten paneeldeuren met omlijsting, de houten trap, op de begane grond in de twee voorkamers en de kamer achter de hal de schouwen en stucplafonds en het gekleurde glas-in-lood in bloemmotief in het bovenlicht, in de slaapkamers op de eerste verdieping de schouw en de stucplafonds.

Villa van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villa uit 1903 in de provincie Groningen in Art Nouveau-stijl

- vanwege de typerende vormgeving en rijke detaillering van met name de voorgevel

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur

- vanwege de opvallende en beeldbepalende ligging in een gebied met bijzondere architectonische en stedenbouwkundige waarde

nieuwe entreepartij
aanbouw serre