Haren M 244
Rijksstraatweg 70, 9752 AH te Haren Gn

Inleiding

VILLA, genaamd 't Klaverblad', gebouwd in 1916 door architect A.L. van Wissen in opdracht van de heer Groenman in een stijl waarin Art Nouveau-elementen zijn te herkennen. Het koetshuis, gelegen aan de achterzijde van de woning, werd in 1932 verbreed en komt wegens teveel verbouw niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking.

De villa is gelegen op een langgerekt perceel aan de Rijksstraatweg, in een gebied met bijzondere architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit. Een oprijlaan gelegen aan de rechterzijde verschaft toegang tot de villa.

Omschrijving

De één verdieping hoge, deels onderkelderde VILLA op nagenoeg rechthoekige plattegrond heeft witgepleisterde gevels (voorgevel alleen topgevel deels gepleisterd) op een roodbakstenen trasraam dat aan de voor- en zuidzijde vooruitspringt en is afgezet met natuursteen. Het pand wordt gedekt door een samengestelde kap waarop oranje geglazuurde tuile du Nord; overkragende houten goot op klossen; strakke houten windveren; piron; aan de zuidzijde roodbakstenen fries; aan de voorzijde dakkapel met vier tweeruits vensters bekroond met halfrond fronton, aan de zuidzijde dakkapel met twee zesruits vensters bekroond met halfrond fronton, aan de achterzijde twee dakkapellen met twee negenruits vensters en aan de noordzijde één dakkapel met tweedelig venster waarin gekleurd glas-in-lood; twee roodbakstenen schoorstenen (achterzijde niet-originele hoge schoorsteen). De gevels worden geleed door H-vensters met in de bovenlichten roedenverdeling en gekleurd glas-in-lood aan de voorzijde deels onder een roodbakstenen strek.

In de risalerende topgevel aan de voorzijde (westgevel) een samengesteld driedelig H-venster onder een natuurstenen latei waarboven een loggia met natuurstenen balustrade; twee openslaande houten paneeldeuren waarin glas met zij- en bovenlichten waarin roedenverdeling; twee vierkante gepleisterde pijlers. Onder de beschoten top een tegeltableau waarin de naam 't Klaverblad' en geometrische vlakken waarin klavers. In de linker wand van de topgevel een paneeldeur waarin glas met zesruits bovenlicht waarin gekleurd glas-in-lood; in de rechterwand een H-venster. De entree in portiek bevindt zich in het linker geveldeel en bestaat uit een paneeldeur met kijkgat waarvoor een ijzeren decoratie met achtruits bovenlicht waarin gekleurd glas-in-lood. Voor de entree twee rechthoekige gemetselde pijlers die het dak dragen met aan de linkerzijde een gemetseld muurtje met venster met bovenlicht waarin roeden en gekleurd glas-in-lood; vier treden hoge hardstenen stoep; granieten vloer. Rechts van de entree een veranda waarvoor een roodbakstenen muurtje; granieten vloer; twee openslaande houten paneeldeuren waarin glas met zij-en bovenlichten met roedenverdeling.

In de noordgevel in het linker geveldeel een klein vierkant venster, waarnaast de zijingang in portiek onder lessenaarsdak met houten wanden waarin twaalfruits vensters; houten fries; vier treden hoge roodbakstenen stoep; houten paneeldeur met zesruits venster. Rechts van de deur een samengesteld driedelig H-venster en een drieruits en vierruits keldervenster. In het risalerende rechtergeveldeel links een laag plat volume met vierkant venster waarin gekleurd glas-in-lood. Rechts op de begane grond twee staande zesruits vensters, een vierkant venster en een samengesteld zesruits venster; op de eerste verdieping drie achtruits vensters en een zesruits venster.

In de achtergevel (oostzijde) links twee openslaande houten paneeldeuren waarin glas met boven- en zijlichten met roeden waarvoor een terras; vier treden hoge hardstenen stoep met aan weerszijden een roodbakstenen muurtje afgedekt met natuursteen; rechts een staand tweedelig venster (drieruits) en twee keldervensters met drieruits venster.

In de topgevel in de zuidgevel een rechthoekige erker onder plat dak waarin H-vensters; rechts twee openslaande houten paneeldeuren waarin glas met bovenlicht met roedenverdeling; houten fries. Boven de erker een balkon met niet-originele balustrade; twee openslaande stalen deuren met roeden en zijlichten met roeden. In de top decoratief rood metselwerk. Links van de topgevel een H-venster en rechts een H-venster waarvoor een terras; roodbakstenen muurtje met pijlers afgedekt met natuursteen; tegelvloer.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: de indeling van de plattegrond, de stucplafonds en de houten paneeldeuren met omlijsting, in de tochthal de marmeren lambrizering en vloer, in de hal de houten tochtdeur waarin glas met Art Nouveau-decoraties met zij- en bovenlichten waarin gekleurd glas-in-lood, de marmeren schouw waarboven een schildering van een oude man en vrouw met kruik in de hand, de houten paneellambrizering, de houten bordestrap, in de woonkamer de marmeren schouw en de houten schuifdeuren waarboven glas-in-lood, in de achterkamer de marmeren schouw en de hoge houten paneellambrizering, in de slaapkamer aan de zuidzijde de wasbak op stalen poten.

Villa van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villa uit 1916 in de provincie Groningen met Art Nouveau elementen

- vanwege de bijzondere vormgeving en ingetogen detaillering

- vanwege de zeer hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur

- vanwege de bijzondere en waardevolle interieuronderdelen

- als goed voorbeeld van het oeuvre van architect A.L. van Wissen

- vanwege de opvallende en beeldbepalende ligging in een gebied met bijzondere architectonische en stedenbouwkundige waarde