Haren N 370
Rijksstraatweg 353, 9752 CH te Haren Gn

Inleiding

VILLA met aangebouwde GARAGE ontworpen in 1926 door architect M. de Vries Azn. uit Assen in een verstrakte regionale variant van de Amsterdamse Schoolstijl. De opdrachtgever was de heer H. Rosingh. Het pand heeft in de loop der jaren enkele wijzigingen ondergaan. De indeling van de woning is veranderd, er is een nieuwe trap in de hal geplaatst en de openslaande deuren van de slaapkamer zijn van de voorzijde naar de achterzijde verplaatst. Tevens zijn de garagedeuren vervangen door nieuwe. Achterin de tuin stonden paardenstallen uit 1953; deze zijn in 1997 vervangen door een praktijkruimte opgetrokken in een stijl die overeenkomt met die van de villa. Ondanks deze wijzigingen is het aanzicht van het pand niet aangetast. Het huis is beeldbepalend gelegen aan de als beschermd gezicht aangewezen Rijksstraatweg op een ruime kavel grond. De diepe voor- en achtertuin zijn in de jaren zestig of zeventig aangelegd naar een ontwerp van Mien Ruys. Het muurtje met buishek dat de voortuin van de straat scheidde is in 1996 afgebroken.

Inleiding

VILLA met aangebouwde GARAGE opgetrokken in gele baksteen in Vlaams verband, op een trasraam van donkerrode bezande klinkers met gevelbanden van donkere baksteen. Het samengestelde schilddak, gedekt met namaakleien (niet origineel) heeft een ruime houten overstek, een gemetselde schoorsteen en een drieruits dakkapel aan de voor- en achterzijde. Onder het overstek een fries van verticaal gemetselde gele baksteen met twee smalle gevelbanden van donkere steen. De gevels worden geleed door overwegend verticaal gerichte vensters en vensterreeksen met aan de onderzijde een kartelrand van zink. De hoofdentree bevindt zich aan de noordoostzijde in een iets uitgebouwd en doorgetrokken portiek en bestaat uit een gelakte houten deur met deurlicht met Art Déco smeedwerk, twee zijlichten, een gemetselde stoep van rode klinkers tussen twee lage gemetselde muurtjes met gevelbanden van donkere steen, onder een houten luifel op consoles met golfrand; boven de luifel in koperen letters de naam van het pand: 't Zunneke. Links van de entree drie H-vensters met bovenlichten van blank glas-in-lood samengevat onder één rollaag; op de verdieping een reeks van drie en een reeks van twee staande vensters. In de hoek van de noordoost- en de zuidoostgevel is een serre gebouwd met balkon met gemetselde borstwering; de serre heeft een rechthoekige houten goot en een vensterreeks van drie smalle ramen aan de noordoostzijde en een tuindeur met gemetselde stoep (twee treden) en twee vensters aan de zuidoostzijde; op de verdieping verleent een balkondeur in de zuidoostgevel toegang tot het balkon. (De dubbele balkondeuren aan de noordoostzijde zijn later weggehaald en dichtgemetseld).

De zuidoostgevel heeft een erkerachtige uitbouw met balkon met gemetselde borstwering. De erker heeft aan beide zijkanten een H-venster en aan de voorzijde een groot venster met dubbel bovenlicht tussen twee H-vensters; alle vensters hebben bovenlichten van blank glas-in-lood. Op de verdieping openslaande balkondeuren tussen twee vensters. Zowel erker als serre hebben gevelbanden van rode baksteen.

In de hoek van de zuidoost- en de zuidwestgevel een loggia met balkon met gemetselde borstwering. De loggia heeft één gemetselde hoekpilaar en twee hoekpilasters met gevelbanden van rode steen op een trasraam als rest van het huis, een brede gepleisterde latei, een rode tegelvloer met zwarte bies en een gemetselde stoep (twee treden). De zuidwestzijde van de loggia is dichtgezet met een houten kozijn met drie glasruiten. Dubbele schuifdeuren verlenen toegang tot de loggia vanuit het huis. Op de verdieping, in de zuidwestgevel openslaande balkondeuren (zaten oorspronkelijk aan de noordoostzijde) en in de zuidoostgevel een balkondeur tussen twee vensters.

In de zuidwestgevel bevinden zich op de begane grond een deur (niet origineel) en twee H-vensters met bovenlichten van blank glas-in-lood, samengevat onder één rollaag, en een deur (niet origineel) tussen twee hooggeplaatste liggende glas-in-loodvensters (blank), samengevat onder één rollaag. Op de verdieping twee staande vensters.

De noordwestgevel heeft in het midden een doorgetrokken geveldeel onder een plat dak waarin een zestal vensters onder een rollaag, her en der in de gevel geplaatst en bovenin een dubbel venster; links ervan een driedelig H-vensters met bovenlichten van blank glas-in-lood, een driedelig keldervenster met drieruits ramen en op de verdieping een openslaand venster.

Aan deze gevel is de GARAGE gebouwd onder een plat dak. Aan de noordoostzijde een houten deur met decoratieve deurlichten en lijstwerk, een smal glas-in-lood venster en een garagedeur (niet origineel). Aan de zuidwestzijde een deur met decoratieve deurlichten en lijstwerk onder een bovenlicht en vijf vierkante vensters; boven deuren en vensters rollagen.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang; in de hal de rood-zwarte tegelvloer, de tochtdeur met geslepen glas, de paneeldeuren met houten omlijsting en originele deurklinken, de siertegel met de tekst: 't Zunneke.

Villa met aangebouwde garage van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een villa uit 1926 in verstrakte regionale variant van de Amsterdamse Schoolstijl

- vanwege het afwisselende materiaalgebruik en de detaillering

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de beeldbepalende ligging aan de als beschermd gezicht aangewezen Rijksstraatweg

bouw vrijstaande praktijkruimte