Bij Rijksstraatweg 226, 9752 CJ te Haren Gn

Inleiding

Voormalig TRAMWACHTHUISJE ontworpen in opdracht van de Gemeente Haren. Het huisje is waarschijnlijk omstreeks 1921 gebouwd, toen de Gemeentetram Groningen de geëlektrificeerde tramlijn Groningen-Helpman via Haren doortrok tot de Punt. Een eind verderop aan de Rijksstraatweg, bij de Holsteinlaan, werd in 1927 een tramwachthuisje annex trafo neergezet. De tram heeft tot 1939 door Haren gereden, toen werd hij vervangen door de bus. Het huisje, dat met het huisje bij de Holsteinlaan, het enig overgebleven voorbeeld is van een tramwachthuisje in de provincie Groningen, wordt nu gebruikt als wachthuisje voor de bussen.

Het huisje staat op een groenstrook gelegen tussen de Rijksstraatweg en de woningen aan de noordoostzijde ervan, vlak bij de afslag naar de Julianalaan. In 1960 is het gedeelte ten noordwesten van het wachthuisje opnieuw ingericht door de gemeente, die er een zitbank en rijwielstanders plaatste, afgeschermd door een beukenhaag.

Omschrijving

TRAMWACHTHUISJE op achthoekige plattegrond opgetrokken in hout. Het overkragende, achthoekige platte dak wordt ondersteund door houten consoles die overgaan in decoratief bewerkte hoekpilasters. Tussen de vier pilasters aan achterzijde (noordoost) houten panelen, tussen de vier pilasters aan de voorzijde (zuidwest) glasruiten binnen een houten paneel; in de korte zijde (noordwest) een deur met deurlicht; in de andere korte zijde (zuidoost) een glasruit binnen een houten paneel.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: de houten bank tegen de achterwand met panelen en het plafond met board en houten latten.

Voormalig tramwachthuisje van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een tramwachthuisje uit omstreeks de jaren twintig van de 20ste eeuw

- als herinnering aan de tramlijn Groningen-Haren-De Punt

- vanwege de opvallende detaillering en het materiaalgebruik

- vanwege de hoge mate van gaafheid van zowel het ex- als het interieur

- vanwege de typologische zeldzaamheid in de provincie Groningen

- vanwege de oorspronkelijke ligging aan het deel van de Rijksstraatweg dat als beschermd gezicht is aangewezen

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Transport Tramwachthuisje