Rijksstraatweg 377, 9752 CH te Haren Gn

Inleiding

WOONHUIS met aangebouwde SCHUUR en GARAGE ontworpen in 1927 door architect K. Zevenberg uit Bedum in een regionale variant van de Amsterdamse Schoolstijl. De opdrachtgever was de heer K. Bakker uit Bedum. Bijzonder aan het huis is dat het nog steeds geverfd is in de originele kleuren oranje, groen en zwart. In 1966 is de indeling van het pand gewijzigd.

Het woonhuis is gelegen aan de Rijksstraatweg tussen de monumentale villaís Huize Voorveld en villa De Dobbe op een smalle kavel grond, die vroeger bij deze twee villaís hoorde. Een beukenhaag scheidt de voortuin van de weg en de achtertuin van het open veld.

Omschrijving

Woonhuis met aangebouwde schuur en garage, opgetrokken in een gesinterde rode baksteen op een trasraam van gesinterde klinkers afgezet met een rollaag. Het steile zadeldak van het WOONHUIS gedekt met een roodbruin geglazuurde verbeterde Hollandse pan, heeft strakke windveren en een houten overstek, beide met decoratieve lijst met golfrand. Al het houtwerk is geverfd in de kleuren oranje, groen en zwart.

De hoofdentree bevindt zich rechts aan de voorzijde (noordoost) en bestaat uit een houten deur met tweeruits deurlicht in een portiek met gemetselde hoekpilaar op een muurtje, granito bordes en houten plafond met overstek, dat doorloopt boven het grote venster links van de entree; in de zijmuur van de portiek een staand venster. In de topgevel een vensterreeks met vier ramen, waarvan de eerste twee worden gescheiden door een uitkragende muurdam met twee decoratieve betonnen afdekplaten; in de top twee kleine vensters met horizontale roede, gescheiden door een kleinere uitkragende muurdam met twee decoratieve betonnen afdekplaten en aan weerszijden een naar voren stekende houten decoratie.

De zuidoostgevel heeft een uitgebouwde erker met plat dak en overstek, met een smal venster (noordoost) en een groot venster (zuidoost); een serre op een gesinterd trasraam met plat dak en overstek, houten beschot, drie grote ramen waarvan die aan de zuidoostzijde met twee zijlichten, en een terrasdeur (zuidwestzijde). In het dakvlak een platte houten dakkapel met driedelig venster.

De noordwestgevel heeft drie staande vensters samengevat onder één rollaag, een dubbel keldervenster met horizontale roede, diefijzers en rollaag; een smalle aankapping met decoratieve overstek, H-venster, dubbel venster, paneeldeur met tweeruits deurlicht en gemetselde stoep, en een tweeruits w.c venster. In het dakvlak een platte houten drieruits dakkapel.

De zuidwestgevel heeft openslaande terrasdeuren onder een rollaag; in de topgevel een dubbel vensters en een deur naar het platte dak van de garage.

Aan de zuidwestgevel is een SCHUUR met aangebouwde GARAGE gebouwd onder een plat dak. Aan de zuidoostzijde van de schuur bevindt zich een paneeldeur met tweeruits deurlicht en twee zijlichten onder een rollaag; aan de zuidwestzijde van de garage een deur met dubbel zijlicht; aan de noordoostzijde dubbele garagedeuren (paneel) met tweeruits deurlichten.

Het INTERIEUR valt buiten de bescherming van rijkswege omdat de indeling is gewijzigd.

Waardering

Woonhuis met aangebouwde schuur en garage van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een woonhuis uit 1927 in een regionale variant van de Amsterdamse School

- vanwege de opvallende detaillering en ornamentiek