Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513867
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82780/17
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Haren P 24
Zuidveld 11, 9755 TK te Onnen

Omschrijving

Inleiding

Gorechtse BOERDERIJ, herbouwd in 1910 na een brand. Sinds ongeveer dertig jaar is het pand alleen als woning in gebruik. De boerderij, gebouwd in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, is onlangs gerestaureerd waarbij de schuur bij het woongedeelte is getrokken.

De boerderij is gelegen aan de doorgaande weg van Haren naar Noordlaren. Links van de boerderij is een boomgaard. Een heg scheidt boomgaard en voortuin van de openbare weg.

Omschrijving

Gorechtse BOERDERIJ bestaande uit een voorhuis waar de hoofdschuur asymmetrisch achter is geplaatst. Het VOORHUIS is opgetrokken in een rode baksteen (deels oude baksteen van voor 1910) op een aangesmeerd trasraam. De kap met wolfeind, gedekt met een geglazuurde zwarte muldenpan, heeft strakke windveren, een gemetselde schoorsteen en een goot op klossen. De gevels worden geleed door H-vensters met bovenlicht met geplakt loodband, strek en houten onderdorpels. De voorgevel (oost) heeft drie H-vensters, waarvan één kortere, en twee zaadvensters met strek. In de zuidgevel twee H-vensters en de hoofdentree, bestaande uit een houten deur met kijkgat onder een bovenlicht. In de lage noordgevel met mastgoot een liggend venster en een klein venster, en een deur en een dubbel tweeruits venster in een iets teruggeplaatst deel van de gevel.

De SCHUUR is opgetrokken in rode baksteen en heeft een driezijdige kap met wolfeind en uilenbord tegen een rechte voorgevel. De kap is gedekt met golfplaat (niet origineel) over riet. De voorgevel, met houten beschot in de top, heeft dubbele deeldeuren met onderdeur en een klein gietijzeren rondboogvenster met roedenverdeling. De zuidgevel heeft drie halve ijzeren rondboogvensters; de noordgevel met muurankers is blind. In de later gewijzigde achtergevel (west) muurankers, een opgeklampte schuurdeur met rollaag, drie ijzeren rondboogvensters met roedenverdeling, een klein ijzeren roosvenster en een hoge dubbele schuurdeur (niet origineel) met strek.

In het INTERIEUR van de drie vakken grote schuur is onder meer van belang: de houten sporenkap.

Waardering

Gorechtse boerderij van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een Gorechtse boerderij uit 1910

- vanwege de sobere, doch verzorgde Ambachtelijk-traditionele bouwtrant

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid

- vanwege de rustieke ligging aan de weg van Groningen naar Noordlaren

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1910
1910
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Gorechtstype

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden