Haren N 202
Hoornsedijk 13, 9752 XJ te Haren Gn

Inleiding

Voormalige VERVENERSBOERDERIJ gebouwd omstreeks 1870 in opdracht van Harm van der Veen in een Ambachtelijk-Traditionele bouwtrant. In 1947 zijn de kozijnen met roedenverdeling vervangen door H-vensters. Aan de linker zijkant van de schuur is in 1930 een houten kippenhok aangebouwd. De rechter zijgevel van de schuur is later verhoogd en de achtergevel opnieuw opgetrokken. Het aanzien van het pand is evenwel onaangetast gebleven. Sinds 1973 is het pand eigendom van het Meerschap.

De boerderij is rustiek gelegen aan de westzijde van de Hoornse Dijk, in het gebied ten oosten van het Paterswoldse Meer. Achter het pand een moestuin en een stuk bouwland, aan de voor- en zijkant een tuin. Het pad naar de hoofdentree wordt gemarkeerd door twee leilinden.

Omschrijving

VERVENERSBOERDERIJ met aan weerszijden een krimp, opgetrokken in een roodbruine baksteen. Het wolfdak is aan de woonzijde gedekt met een rode en zwarte Hollandse pan en aan de schuurzijde met riet en een rode Hollandse pan; voor op de nok een gemetselde schoorsteen, achter een houten uilenbord. De hoofdentree van het VOORHUIS bevindt zich aan de zuidoostzijde en bestaat uit een vernieuwde deur met bovenlicht; rechts van deur twee H-vensters. In de voorgevel (noordoost) met mastgoot drie H-vensters, waaronder één kortere die de opkamer markeert, en twee tweeruits zaadvensters. De noordwestgevel heeft een keldervenster met diefijzers, een vernieuwde deur en een dubbel venster. Alle vensters en deuren hebben een rollaag.

In het SCHUURgedeelte aan de noordwestzijde dubbele schuurdeuren; in de achterzijde (zuidwest) hoge, iets opgetrokken dubbele deeldeuren en een ijzeren vierruits venster; in de krimp aan de zuidoostgevel een schuurdeur met rollaag.

Aan de achtergevel een later aangebouwde schuur, en aan zuidoostgevel een houten aankapping (kippenhok), die beide buiten de bescherming vallen.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in het voorhuis de balkenplafonds en de bedstede in de woonkamer.

Waardering

Voormalige vervenersboerderij uit de tweede helft van de 19de eeuw van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde

- als een van de weinig overgebleven voorbeelden van een vervenersboerderij uit de tweede helft van de 19de eeuw in de provincie

- als herinnering aan de vervening van het gebied ten westen van de Hoornse Dijk

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur en de indeling van het interieur