Haren N 718
Haren N 719
Rijksstraatweg 5, 9756 AA te Glimmen

Inleiding

OLDAMBTSTERBOERDERIJ genaamd `Weltevreden' gebouwd in 1867 in een Eclectische en Chaletstijl met Ambachtelijk-traditionele elementen. De boerderij, van oorsprong een gemengd bedrijf, behoorde oorspronkelijk bij Huize Weltevreden (armenhuis) gelegen aan de overzijde en werd gebouwd in opdracht van J.J.A. Quintus, P. Oosting en P. Noordhoff. In 1935 werd de hoofdschuur verlengd en intern gewijzigd. In de loop der tijd zijn links in de voorgevel van de schuur een nieuwe deur en raam geplaatst en rechts een nieuwe deur. In de achtergevel zijn nieuwe schuurdeuren gekomen; de oude bogen met gevelstenen zijn bewaard gebleven. Het woongedeelte is intern eveneens gewijzigd.

De boerderij is gelegen op een ruim perceel op de hoek van de Rijksstraatweg en de Lutsborgsweg, in een gebied met bijzondere architectonische en stedenbouwkundige waarde. Aan de voorzijde is nog het oude ijzeren TOEGANGSHEK aanwezig; de pijlers zijn echter vernieuwd.

OLDAMBTSTERBOERDERIJ bestaande uit een VOORHUIS, HOOFDSCHUUR en aangebouwde BIJSCHUUR.

Het één verdieping hoge, deels onderkelderde VOORHUIS op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in bruin/rode baksteen op een naar voren springend trasraam en wordt gedekt door een zadeldak waarop niet-originele golfplaten; decoratieve houten windveren; gemetselde schoorsteen met kap op de nok; rozetankers; niet-originele goot aan de zuidzijde; geelbakstenen gevelband aan de voorzijde. De gevels worden geleed door zesruits en T-vensters onder een getoogde roodbakstenen rollaag en geel bakstenen wenkbrauwboog; onder de vensters een naar voren springend gemetseld vlak.

De entree bevindt zich centraal in de voorgevel (oostzijde) en bestaat uit een houten paneeldeur met tweedelig bovenlicht onder een getoogde roodbakstenen rollaag en geelbakstenen wenkbrauwboog; twee treden hoge hardstenen stoep. Boven de entree twee T-vensters onder één wenkbrauwboog, waartussen een gevelsteen waarin het bouwjaar 1867 en de naam Weltevreden. Aan weerszijden van de entree twee zesruits vensters; aan de linkerzijde in het trasraam twee verdiepte vlakken, aan de rechterzijde twee tweedelige keldervensters met diefijzers.

In de zuidgevel twee zesruits vensters waaronder een verdiept vlak.

In de noordgevel twee zesruits vensters en twee tweedelige keldervensters met diefijzers.

De HOOFDSCHUUR op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een trasraam van donkere baksteen en wordt gedekt door een zadeldak met wolfeind waarop niet-originele golfplaten; goot op klossen; houten uilebord; houten makelaar; muurankers; vlechtwerk in de voorgevel. De gevels worden geleed door staande en liggende halfronde vensters met rondom gele baksteen en ijzeren roedenverdeling.

In de voorgevel (oostzijde) van de schuur links een niet-originele deur en raam (oorspronkelijk een deur); rechts een niet-originele deur (oorspronkelijk venster).

In de zuidgevel twee niet-originele vensters. Aan deze zijde is de bijschuur aangebouwd.

In de achtergevel (westzijde) links een niet-originele schuurdeur waarachter de oorspronkelijke segmentboog van de oude deuren met in de sluitsteen `J.J.A. Quintus, P. Oosting, P. Noordhoff 1867' en rechts een dubbele opgeklampte houten schuurdeur met getoogd bovenlicht waarin decoratieve roeden onder een geelbakstenen segmentboog met natuurstenen sluitsteen. Tussen de schuurdeuren twee staande halfronde vensters, op de hoeken een halfrond liggend venster en boven de deuren drie halfronde zaadvensters.

In de noordgevel vier halfronde liggende vensters.

De aangebouwde BIJSCHUUR op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een donker bakstenen trasraam en wordt gedekt door een wolfdak waarop niet-originele golfplaten; houten uileborden; strakke houten windveren; goot op houten klossen.

In de voorgevel (oostzijde) twee opgeklampte houten schuurdeuren, de linker met driedelig bovenlicht, beide onder roodbakstenen rollaag en geelbakstenen wenkbrauwboog. Centraal een liggend halfrond venster met rondom gele baksteen en ijzeren roeden.

In de achtergevel (westzijde) niet-originele schuurdeuren; achter de linker deuren de oorspronkelijke segmentboog.

Het INTERIEUR komt wegens verbouw niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking.

Waardering

Oldambtsterboerderij met toegangshek van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een Oldambtsterboerderij uit 1867 in de provincie Groningen

- vanwege de traditionele vormgeving en opvallende detaillering

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de rustieke en beeldbepalende ligging in een gebied met bijzondere architectonische en stedenbouwkundige waarde

- vanwege de historische relatie met het armenhuis, gelegen aan de overzijde

verlenging hoofdschuur