Haren M 814
Rijksstraatweg 45, 9752 AB te Haren Gn

Inleiding

VILLA met aangebouwde SCHUUR gebouwd in 1919 in opdracht van de heer G. Mesdag onder architectuur van K.P.C. de Bazel uit Bussum. De Bazel bouwde het huis in een mengeling van Rationalisme en Gooise Landhuisstijl en plaatste het, in tegenstelling tot de andere panden aan de Rijksstraatweg met de voorzijde naar het open veld. Sinds de bouw is er nauwelijks iets aan het huis gewijzigd. In 1962 is er een vrijstaande garage bij gebouwd, die buiten de bescherming van rijkswege valt. De woning ligt iets verhoogd met rondom een klinkerpad met aan drie zijden een gemetseld trapje naar de lager liggende tuin.

Het pand ligt verscholen aan het als beschermd gezicht aangewezen deel van de Rijksstraatweg. Twee gemetselde TOEGANGSPIJLERS op vierkante grondslag met natuurstenen afdekplaat met de naam van het huis, "De Wyk", markeren de entree tot het toegangspad naar de woning.

Omschrijving

VILLA opgetrokken in een bruine bezande steen op een verticaal gemetseld, iets schuin aflopend trasraam van donkere klinkers, afgezet met een geglazuurde rollaag. Het schilddak met wolfeinden, gedekt met riet, heeft een houten overstek en een gemetselde schoorsteen op de nok; onder de dakrand een fries van verspringende rollagen. De hoofdentree bevindt zich in de noordwestgevel en bestaat uit een iets uitgebouwd portiek met gemetselde hoekpilaar; in het portiek een gelakte houten deur tussen twee smalle tweeruits zijlichten en een hoekvenster met één vierruits en drie tweeruits ramen; voor de deur een gemetselde stoep (twee hoog). Boven het portiek een driedelig venster met ramen met een verticale roede. In het dakvlak boven de entree een dakkapel met dubbel kruisraam. Rechts van de entree een grotere dakkapel met dubbel kruisraam, waarvan de onderkant lijnt met de dakgoot. Links van de entree een uitgebouwd geveldeel met aangekapt rieten schilddak met wolfeind aan de noordoostzijde en gemetselde topschoorsteen; aan de zuidwestzijde een H-venster en aan de noordwestzijde een groot venster (beide oorspronkelijk met roedenverdeling).

De voorgevel (zuidwest) heeft een doorgetrokken, driezijdige erker, die op de begane grond een groot raam tussen twee smallere ramen heeft en op de verdieping een dubbel kruisraam tussen twee kruisramen. De zuidoostgevel heeft in het midden een doorgetrokken geveldeel onder een gebroken steekkap met verspringende rollagen langs de dakrand; het geveldeel heeft een driezijdige erker met erboven een loggia met hanekam en gemetselde borstwering. In de erker openslaande terrasdeuren met achtruits deurlichten tussen twee tot de grond reikende achtruits vensters. Op de verdieping, in de loggia, openslaande balkondeuren met deur- en zijlichten met roedenverdeling. Aan weerszijden van de erker openslaande terrasdeuren met achtruits deurlichten onder een houten luifel aan twee trekstangen. In het dakvlak twee kleine dakvensters.

De noordoostgevel heeft een doorgetrokken driezijdige erker met op de begane grond openslaande ramen met roeden tussen twee drieruits ramen, en op de verdieping openslaande ramen tussen twee tweeruits ramen. Rechts van de erker op de begane grond een kruisraam, een keldervenster met rollaag en diefijzers en een tweedelige deur met negenruits deurlicht; op de verdieping een kruisraam, een smal tweeruits venster en een dubbel kruisraam. In het dakvlak een kleine halfronde dakkapel.

Aan de noordoostgevel is een SCHUUR aangebouwd onder een plat dak opgetrokken in dezelfde materialen als het woonhuis. Aan de zuidoost zijde bevindt zich een portiek met vloer van klinkers in visgraatmotief, een tweedelige deur met negenruits deurlicht en een vierruits zijlicht, en een schuurdeur. Aan de noordoostzijde een liggend tweeruits venster en aan de noordwestzijde een staand tweeruits venster.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in het voorportaal en de hal de tegelvloer in zwart-wit en de tochtdeur met deurlicht met roedenverdeling; de sobere houten bordestrap met leuningen met houten stijlen. In de tuinkamer de parketvloer en de dubbele schuifdeuren met deur- en zijlichten met roedenverdeling. In de woonkamer de schouw van zwart geaderd marmer met houten schacht; de houten lambrizering; het plafond met geometrische motieven; de lage hoekkasten met deurlichten met roedenverdeling aan weerszijden van de terrasdeuren. In de rest van het huis de zwart-wit tegelvloeren en betegelde wanden; de houten paneeldeuren met originele deurklinken.

Waardering

Villa met aangebouwde schuur en toegangspijlers van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een villa uit 1919 in een mengeling Rationalisme en Gooise Landhuisstijl

- vanwege de bijzondere detaillering en ornamentiek