Rotterdam AG 689
Westplein 11, 3016 BM te Rotterdam

Inleiding:

Representatief HERENHUIS in 1891 gebouwd in rijke Neo-Renaissancestijl naar ontwerp van architect T.L. Kanters.

N.B. In 1976 is het souterrain grondig verbouwd tot modern kantoor naar ontwerp van J.A.C. Molenaar. Hierbij werd bovendien de bouwlaag van het souterrain aan de achterzijde, in de lager gelegen polder, van een aanbouw voorzien. Het trappehuis, van de begane grond naar het souterrain, werd vervangen door liften.

Omschrijving:

Herenhuis met voortuin, gelegen achter een smeedijzeren hekwerk, bestaande uit een souterrain, twee bouwlagen en een kapverdieping. De kapverdieping is voorzien van een met leien bedekt schilddak. Het risalerende rechter deel heeft een topgevel en is het rijkst gedecoreerd. Kozijnen van deuren en ramen zijn van hout. Het pand is boven een hoge plint van natuursteen en rustica pleisterwerk opgetrokken in rode baksteen met speklagen en vensteromlijstingen van natuursteen.

De ingang, boven het souterrain, is bereikbaar via een natuurstenen bordestrap, met aan weerszijden een balustrade en aan de uiteinden, op de pijlers, een gietijzeren lantaarn. De deur, met venster voorzien van gietijzeren siertraliewerk, is omlijst met een hoofdgestel met palmtakken en halfrond bovenlicht. Links van de ingang een houten, driezijdige erker met koperen koepeldak. Rechts op de begane grond in het risalende deel twee rondboogvensters met aan de onderzijde een balustrade en bovenin de halfronde omlijsting een vrouwehoofd.

De speklagen in dit deel zijn voorzien van diamantblokken.

Op de eerste verdieping, over de volle breedte van het risalerende deel, een balkon met natuurstenen balustrade rustend op drie met leeuwenkoppen gedecoreerde natuurstenen consoles. Op de pijlers van de balustrade siervazen in Empirestijl. De lijst van het balkon loopt door in cordonlijst tussen de verdiepingen. Op de eerste verdieping vier T-vensters met horizontale vensterbekroning en rollagen met afwisselend baksteen en natuursteen. Links, boven de erker een klein drie-zijdig balkon met gietijzeren balkonhek in Jugendstil-trant. In het muurvlak tussen de vensters een natuurstenen cartouche met wapenschild.

Langs het dak loopt een gedecoreerde daklijst rustend op natuurstenen consoles, die in het risalerende deel voorzien zijn vrouwekoppen, voorts hier op de tussenliggende panelen bloemmotieven in Lodewijk XV-stijl.

Op de kapverdieping rechts een halsgevel met een tweelichtvenster, een hoofdgestel en fronton met uitgespaard timpaan, klauwstukken en obelisken aan weerszijden van het risalerende bouwdeel en boven in de topgevel. Links en rechts van het frontonbasement een siervaas.

Geheel links een aedicula-vormig dakkapelletje met rechthoekig venster. Bovenlangs het dak een geprofileerde houten daklijst. Het pand heeft een sobere achtergevel afgesloten door een mezzanino onder een laag timpaan.

Het pand heeft een bijzonder fraai interieur dat vrijwel geheel is teruggebracht in de oorspronkelijke staat. Van bijzonder belang zijn, op de begane grond: het monumentale marmeren voorportaal, de ruime representatieve hal met marmeren lambrizering en Neo-Barokke marmeren deuromlijstingen. In de zeer rijk vormgegeven directiekamer en suite, rechts van de hal aan de voorzijde: de eikehouten lambrizering, de natuurstenen schouw, het stucplafond, en de parketvloer.

In de achterkamer het stucplafond met decoraties in Empirestijl en de fraaie Neo-Barokke kasten. In de tuinkamer, links achter, een fraai cassettenplafond. Het representatieve trappenhuis is open en grotendeels uitgevoerd in eikehout met in de trapleuning gietijzeren kruldecoraties. Op de eerste verdieping bevindt zich in de westelijke hoek aan de achterzijde een leeszaal met een, van elders afkomstige, zeventiende-eeuwse (?) schouw. Voorts heeft deze ruimte fraaie eikenhouten lambrizeringen en dito cassettenplafond. Op de tweede verdieping is, in een met glas overdekte cour, het gebrandschilderde bovenlicht van het trappenhuis zichtbaar.

Waardering:

In-en uitwendig rijk gedecoreerd herenhuis uit 1891 van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische en beeldbepalende waarde aan het Westplein, alsook van belang binnen het oeuvre van architect T.L. Kanters.

Verbouwd tot kantoor

In een Rijke vorm