Rotterdam AG 635
Rotterdam AG 1443 A1
Westzeedijk 128 H, 3016 AJ te Rotterdam
Westzeedijk 130 H, 3016 AJ te Rotterdam
Westzeedijk 130 J, 3016 AJ te Rotterdam

Inleiding:

WOONFLAT 'Westzeedijk', gebouwd in 1929 naar ontwerp van F.L. Lourijsen in de trant van de Nieuwe Haagse School. Het gebouw werd oorspronkelijk opgezet als woonhotel met centrale voorzieningen, waaronder een schoonmaakdienst, een kluis, logeerkamers, een aantal verwarmde garages op het achterterrein en een portier in het souterrain. In de hal bevonden zich boodschappenkastjes naast de voordeur, waarin leveranciers boodschappen konden deponeren, maar waar men ook 's avonds de schoenen kon plaatsen om ze de volgende morgen gepoetst weer aan te treffen. Hoewel iedere woning was voorzien van een kleine keuken kon men maaltijden bestellen bij de centrale keuken in het souterrain.

Hiertoe was ieder appartement met een spijzenlift uitgerust.

Omschrijving:

Het flatgebouw, een langgerekt complex (zeventien raamtraveeën), bestaat uit een souterrain en vier bouwlagen onder een plat dak met een gemetselde decoratieve lijst. Alleen het linker vooruitspringende hoekdeel telt deels drie, deels vijf bouwlagen. Met dit bouwvolume, waarin zich de doorgang naar het achterterrein bevindt, sluit het gebouw aan op de rooilijn van de overige bebouwing aan de Westzeedijk.

Het hoofdvolume van het gebouw ligt vijf meter terug. De ruimte tussen gevelvlak en rooilijn, van de straat gescheiden door een laag gemetseld muurtje met een smeedijzeren rand, wordt ingenomen door voortuinen.

Het flatgebouw omvat 24 appartementen van het portieketage type.

Het gebouw is opgetrokken in baksteen in Noors verband (voorgevel).

De vensters zijn in stalen kozijnen gevat. De voorgevel aan de Westzeedijk wordt gekenmerkt door vooruitspringende en terugspringende gevelvlakken, waartussen zich veelal balkons bevinden. Risalerende delen van balkons en ook van de ingangspartijen worden door horizontale lijsten van grindbeton benadrukt. De drie ingangspartijen liggen iets verdiept en verhoogd en worden ingeleid door natuurstenen bloembakken en diverse dierfiguren in zwart Hessisch marmer, naar ontwerp van J.C. Altorf. - Een dierfiguur (een uil) bevindt zich ook ter rechterzijde van de poort naar het achterterrein. Deze onderdoorgang wordt afgesloten door een smeedijzeren hek. - De deuren zijn van brons met rechthoekige vensters. Boven de deuren bevinden zich smalle stroken met glas-in-lood vensters in de trant van Van Doesburg.

Dit abstract-geometrische raamontwerp is ook te zien in de strookramen in de hal op de bovenste verdieping. De achtergevel wordt geleed door strakke horizontale en verticale banden van respectievelijk de doorlopende balkons en de langs het gevelvlak oprijzende schoorstenen. Per verdieping bevinden zich aan weerszijden van het trappenhuis twee ruime appartementen. Een doorgaande gang in het souterrain maakt intern verkeer tussen de trappenhuizen mogelijk. (Oorspronkelijk met name voor het personeel.) De zorgvuldige afwerking van de met marmer beklede, representatieve hal met trap en lift, wordt in de inrichting van de appartementen voortgezet met lambrizeringen, vast meubilair en dergelijke.

Waardering:

Woonflat 'Westzeedijk', eerste voorbeeld van een woonhotel in Rotterdam, naar ontwerp van F.L. Lourijsen in de trant van de Nieuwe Haagse School van algemeen belang vanwege de architectuur-, cultuurhistorische, typologische en stedebouwkundige waarde, alsmede van belang binnen het oeuvre van de architect.

Nee Woningen en woningbouwcomplexen Onderdeel woningen e.d. Garage(K)
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Appartementengebouw Flatgebouw