Rotterdam AG 818
Van Vollenhovenstraat 62, 3016 BK te Rotterdam
Houtlaan 37, 3016 DA te Rotterdam

Inleiding:

KANTOORPAND in 1922 gebouwd in expressionistische stijl in opdracht van de in 1912 opgerichte "General Steam Transport Co."

Omschrijving:

Kantoorpand van drie bouwlagen, een kapverdieping en een kelder, gebouwd op een smal rechthoekig hoekkavel. Boven een natuurstenen rustica onderbouw is het pand opgetrokken in rode baksteen, met in de gevels natuurstenen lateien en cordonlijsten. Het pand wordt afgesloten door een hoog, met rode pannen bedekt, mansardedak. De hoek van het pand is afgeschuind, hoger opgetrokken en wordt gemarkeerd door een rond koepeldak met koperbeslag en een ijzeren vlaggemast. In het smalle, één vensteras brede, geveldeel links van de erker aan de Van Vollenhovenstraat bevindt zich op de begane grond geheel links de hoofdingang; een houten deur met een rechthoekig bovenlicht. De deur is omlijst met een natuurstenen aedicula, met in het hoofdgestel, tussen de kapitelen, vijf decoratieve bollen. Hierboven op iedere verdieping een rechthoekige taatsraam voorzien van natuurstenen lateien. De vensters zijn gevat in stalen profielen. Aan weerszijden van de hoek op de eerste en tweede verdieping erkers die op natuurstenen consoles rusten, doorlopend in de middenstijlen van de smalle vensters op de begane grond. In de erkers bevinden zich op de eerste en tweede verdieping drieledige vensters met doorlopende natuurstenen middenstijlen. De borstweringen zijn gevuld met natuurstenen reliëfs van stroomgoden en de vier windrichtingen: aan de van Vollenhovenlaan "west" en "oost" en aan Houtlaan "noord" en "zuid". Boven de erkers, op de derde verdieping, bevinden zich balkons met brede gemetselde borstweringen en balkondeuren in brede gemetselde omlijsting. In de bovenliggende koepel bevinden zich aan de gevelzijden blinde rondlichten. De kantoorvleugel aan de Houtlaan is acht vensterassen en een trappenhuis breed.

Op de begane grond een strook smalle rechthoekige vensters met tussenliggende natuurstenen muurdammen. In de, boven een cordonlijst liggende, eerste en tweede verdieping hebben de smalle rechthoekige vensters natuurstenen lateien. Hier worden de vensters van elkaar gescheiden door gemetselde muurdammen. In de kapverdieping bevinden zich vier grote drieledige vensters. De dienstingang naar de kantoorruimten is aan het einde van de kantoorgevel gesitueerd. In de gevel is het trapportaal zichtbaar. In het interieur is naast de representatieve marmeren entree van belang het betegelde trappenhuis en de directiekamers (met eikehouten lambrizering) op de eerste verdieping.

In de kelder bevinden zich nog de originele kluizen.

Waardering:

Karakteristiek expressionistisch kantoorpand van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde, alsook van situationele waarde wegens de situering bij een kruising in het vanouds door Scheepvaartkantoren gedomineerde 'Nieuwe Werk' of Scheepvaartkwartier.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Kantoorgebouw

Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Supermarkt Feitelijk Kantoorgebouw