Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
513912
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Kon. Roei- en zeilver. 'De Maas'
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 oktober 2000
Kadaster deel/nr: 
82995/47
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Rotterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Rotterdam
X-Y coördinaat: 
92538 - 435825

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding:

Achter een gietijzeren hek op de Veerdam gelegen CLUBGEBOUW van de Koninklijke Roei- en Zeilvereniging "De Maas", in 1908 gebouwd in Jugendstil-trant naar ontwerp van B. Hooykaas en M. Brinkman, in opdracht van het bestuur van de vereniging. In 1929 werd de eetzaal uitgebreid en in 1937 werd het gebouw door J.H. van den Broek ingrijpend gemoderniseerd. Tijdens de Duitse bezetting werd de Maaszaal (zuidoost-zijde) gebouwd.

N.B. Midden jaren '50 werd de eetzaal aan de Maaszijde uitgebreid met een halfrond glazen paviljoen en werd het keukenblokje aan de oostzijde gebouwd.

Bij het clubgebouw hoorde oorspronkelijk een drijvend, geheel wit geschilderd houten botenhuis.

Omschrijving:

Op een rechthoekige plattegrond met onregelmatige uitbouwen gebouwd, geheel vrijliggend clubgebouw van deels één en deels twee bouwlagen (kadezijde) met kapverdieping onder een met groen geglazuurde pannen bedekt overkragend zadeldak. Boven een deels natuurstenen, deels terracotta-kleurige plint van geglazuurde kopse bakstenen (in een meander verband) opgetrokken in witte geglazuurde baksteen. Direct boven de vensters bevindt zich een doorlopende decoratieve band met lichtgele en blauwe bloemmotieven. De kozijnen en de deuren zijn van hout met gebouchardeerde natuurstenen dorpels. Aan de noordzijde zijn de drie meest oostelijke vensterassen een verdieping hoger opgetrokken en met een schilddak bedekt. Rechts hiervan bevindt zich de hoofdingang met een dubbele deur onder een gedecoreerde rondboog. In de rondboog, in natuursteen gebeiteld de inscriptie: KON. ROEI- EN ZEILVERg."DE MAAS" met het gekleurde wapen van de vereniging. Hiernaast zeven smalle, licht getoogde vensters, waarnaast een rondboogvenster met acht-ruits roedenverdeling, hiernaast een eenvoudig langwerpig venster.

Het aangrenzende geveldeel loopt iets hoger door en heeft een uitbouw op het dak. In het dakvlak is ruimte uitgespaard voor een erker in de vorm van een rondboogvenster. De hoek naar de Veerhaven (westzijde) is rond gemetseld. Hier is de gevel symmetrisch opgebouwd met in het midden een groot rondboog venster met roedenverdeling, geflankeerd door twee kruisvensters. Ter hoogte van de kapverdieping bevinden zich twee kleine vierkante vensters. In de nok van de gevel een gekleurd tegeltableau met lichtblauw golfmotief en bovenin het wapen van de vereniging.

Aan de Maas, de zuidzijde, bevindt zich op de hoek met de Veerhaven een veelhoekige erker met in de bovenlichten glas-in-lood. De erker heeft op de kapverdieping, tussen de lisenen, kleine vierkante vensters en wordt bekroond door een puntdakje met op de punt een koperen bol.

Rechts hiervan een één bouwlaag tellende half-ronde (serre)-uitbouw, met een transparante pui bestaande uit glas gevat in stalen profielen, en een aangrenzend terras. Aan de Willemskade (oostzijde) heeft het gebouw twee bouwlagen en een kapverdieping. Op de begane grond bevindt zich een niet van rijkswege beschermenswaardige uitbouw van latere datum.

Alleen op de eerste verdieping resteren nog drie rechthoekige vensters in het midden en twee langwerpige vensters geheel rechts.

De noordoostelijke hoek wordt gemarkeerd door een koepeltje met zinken dakbekleding, ingekneld tussen twee dakuitbouwen en een hoog opgemetselde schoorsteen. Boven op de koepel is met gietijzeren staven een vlaggemast verankerd. Het interieur gebouw bevat o.a een centrale sociëteitsruimte, een bestuurskamer, diverse administratieve ruimtes en een serre-eetzaal. In het interieur is met name het houten tongewelf in de grote zaal en het gebrandschilderde glas uit 1925 (ter gelegenheid van het 30 jarig voorzitterschap van de heer L.M.A. Hoffmann) van belang.

Waardering:

Clubgebouw Koninklijke Roei- en Zeilvereniging "De Maas" van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde, alsook van beeldbepalend belang op de hoek Willemskade/Veerhaven en vanwege de plaats die dit gebouw inneemt binnen het oeuvre van de architecten Brinkman en Hooykaas.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaVeerdam13016 DDNieuwe WerkRotterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieSport, recreatie, vereniging en horecaVergadering en verenigingVerenigingsgebouw

Clubgebouw Kon. Roei- en Zeilvereniging 'de maas'

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
RotterdamAG860

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Het is in een Jugendstil trant gebouwd

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Sport, recreatie, vereniging en horecaSport en recreatieSportfondsenbad

Feitelijk een Verenigingsgebouw

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19081908exactvervaardiging
19371937exactverbouwing

Ingrijpend gemoderniseerd door J.H. van den Broek

19401945globaalverbouwing

Gedurende de bezetting werd de Maaszaal (ZO) aangebouwd

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Hooijkaas, B. ; Stad Rotterdam IIarchitect / bouwkundige / constructeur
Brinkman, M. ; Stad Rotterdam IIarchitect / bouwkundige / constructeur
Broek, J.H. van den ; Stad Rotterdam IIarchitect / bouwkundige / constructeur

Verbouwing 1937