Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513915
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82995/59
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Rotterdam AG 956
vm Parklaan 14, Rotterdam

Omschrijving

Inleiding:

Representatief HERENHUIS in 1910 gebouwd in Neo-Lodewijk XVI-stijl naar ontwerp van architect A.W. Meyneken in opdracht van de familie Cuijper uit Schiedam.

N.B Het pand fungeert vanaf het begin van de jaren 50 als kantoorruimte en bibliotheek voor het ernaast gelegen Belastingmuseum.

Sinds 1993 wordt het kantoorpand door een transparante luchtbrug, naar ontwerp van Architectenbureau Van den Broek en Bakema, verbonden met het museumpand op Parklaan 16.

Omschrijving:

Representatief woonhuis met een ondiepe voortuin (in oorsprong omheind door een smeedijzeren hek), bestaande uit drie bouwlagen, een kelder en een kapverdieping. Het pand is drie vensterassen breed en wordt afgedekt met deels een plat dak en deels een zadeldak. Het pand is opgetrokken in rode baksteen met een geheel wit gepleisterde eerste bouwlaag en vensteromlijstingen. De kozijnen van vensters en deuren zijn van hout. Boven de begane grond wordt het boven de ingang gelegen, iets risalerende, rechter deel geaccentueerd door een gevelgeleding van gecanneleerde pilasters met korinthische kapitelen. Op de begane grond links een drie-zijdige erker en rechts de deur met geprofileerde omlijsting met in het bovenlicht, aan weerszijden èn boven de ingangspartij bloemguirlandes. Op de eerste verdieping drie T-vensters met rijk gedecoreerde vensteromlijstingen met onder de geprofileerde vensterbekroning een guirlande in Lodewijk de XVI-stijl. Op de tweede verdieping vrijwel dezelfde vensters maar hier zonder decoratie.

Alleen het venster in het licht risalerende deel heeft bovenin de omlijsting een guirlande. Het pand wordt beëindigd door een rijk gedecoreerde kroonlijst met triglyphen en consoles. Boven de daklijst een balustrade met boven de dubbele consoles van het risalerende geveldeel twee Empire-siervazen. Het rijke interieur bevindt zich nog grotendeels in de oorspronkelijke staat. Van bijzonder belang zijn de eikehouten lambrizeringen en parketvloeren, de rijk gedecoreerde marmeren en natuurstenen schouwen, de stucplafonds in verschillende stijlen (Empire en Um 1800) en het fraai vormgegeven trappenhuis met een bovenlicht met in het glas gezandstraalde bloemmotieven.

Waardering:

Representatief woonhuis van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde, alsook wegens ensemblewaarde als karakteristiek onderdeel van een in historiserende trant vormgegeven straatwand aan één van de hoofdstraten van het Scheepvaartkwartier.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1910
1910
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Meyneken, A.W. ; Stad Rotterdam II
architect / bouwkundige / constructeur
Cuijper, Fam. ; Stad Rotterdam II
opdrachtgever