Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513916
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82995/58
Kadastrale aanduiding
Rotterdam AG 960
Veerhaven 2, 3016 CJ te Rotterdam
Parklaan 6, 3016 BB te Rotterdam

Omschrijving

Inleiding:

Representatief KANTOOR op de hoek Parklaan/Veerhaven, genaamd Scheepvaarthuis, in 1909 gebouwd in sobere Overgangsarchitectuur naar ontwerp van architect J.P. Stok Wzn. voor het bekende Rotterdamse redersbedrijf Goudriaan. In 1948 uitgebreid met een kapverdieping naar ontwerp van D. Roosenburg.

N.B. Bij een verbouwing in 1992-1993 is aan de zijgevel ter plaatse van een van de vensters op de begane grond een nieuwe ingangspartij aangebouwd en werden in het koperen dakvlak van de kapverdieping ramen aangebracht.

Omschrijving:

Boven een rechthoekige plattegrond geheel in natuursteen opgetrokken kantoorpand van drie bouwlagen en een kapverdieping voorzien van een met (groen)koperen platen bedekt schilddak/mansardedak. De gevels worden horizontaal geleed door een waterlijst/doorlopende dorpels tussen de vensters op de begane grond en cordonlijsten tussen de begane grond en de eerste verdieping en boven de tweede verdieping. De schuifvensters van de eerste drie bouwlagen zijn alle T-vormig en gevat in rechthoekige kozijnen, de vensters op de kapverdieping waren oorspronkelijk voorzien van kozijnen van staal. De voorgevel aan de Veerhaven heeft een streng symmetrisch, licht risalerend hoofddeel van vijf vensterassen breed en een smal iets terugliggend bouwdeel geheel links, van één vensteras. In het midden op de begane grond een dubbele geprofileerde houten deur met eenvoudig rechthoekig bovenlicht.

Boven de deur een bordes rustend op gedecoreerde natuurstenen consoles aan weerszijden van de ingang en een natuurstenen balustrade, met tussen de balusters gietijzeren decoraties. Op het bordes, gemonteerd aan de voorgevel, een vlaggemast. De vensters op de eerste verdieping hebben met meandermotieven gedecoreerde lateien. Hierboven een horizontale vensterbekroning rustend op gedecoreerde consoles aan weerszijden van de vensters. Tussen de vensters, direct boven de cordonlijst in het risalerende bouwdeel, tot aan de tweede verdieping doorlopende lisenen met aan de onder en bovenzijde een driehoekig ornament. Waarboven een attiek bestaande uit vierkante naar triglyfen verwijzende sierstenen boven de lisenen, afgewisseld door rechthoekige blokken. Tussen de sierstenen van de middelste vensteras staat gebeiteld in steen: SCHEEPVAARTHUIS. Hierboven, alleen boven de drie middelste vensterassen, een eierlijst. De eerste drie bouwlagen worden afgesloten door de geprofileerde daklijst van het voormalige dak. De zijgevel aan de Parklaan is acht vensterassen breed met eveneens een licht risalerend hoofddeel van zeven vensterassen. In de laatste teruggelegen vensteras, grenzend aan het naastgelegen pand, bevindt zich de zij-ingang: een dubbele geprofileerde houten deur. De gevelgeleding en detaillering is verder geheel conform de voorgevel. De in 1948 toegevoegde kapverdieping, eveneens uitgevoerd in natuursteen, sluit zorgvuldig aan op de symmetrie van de verdiepingen eronder. In de voorgevel een risalerend middendeel met, in een strook, drie liggende zesledige vensters en in de terugliggende delen links en rechts, ronde vensters. In de zijgevel bestaat het risalerende deel uit een strook van zeven liggende zesledige vensters. Hier geheel links een rond venster en rechts drie rechthoekige vensters. Volledig rondom een geprofileerde houten daklijst waarop boven de vensters twaalf bronzen beelden met figuren uit de dierenriem.

Waardering:

Representatief kantoorpand 1909, in 1948 uitgebreid met een kapverdieping, van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde. Als vroeg voorbeeld van kantoorbouw ten behoeve van de scheepvaart in het Scheepvaartkwartier geeft het pand tevens uitdrukking aan de voorspoedige ontwikkeling van de Rotterdamse haven.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Kantoorgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1909
1909
exact
verbouwing
1948
1948
exact
verbouwing
1992
1993
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Supermarkt Feitelijk kantoorgebouw

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Overgangsarchitectuur
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Roosenburg, D. ; Stad Rotterdam II
architect / bouwkundige / constructeur
Uitbreiding 1948
Stok Wzn, J.P. ; Stad Rotterdam II
architect / bouwkundige / constructeur
Redersbedrijf Goudriaan ; Stad Rotterdam II
opdrachtgever
Eerste opdrachtgever 1909