Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513920
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82995/167
Kadastrale aanduiding
Rotterdam Q 2733
Maaskade 113, 3071 NJ te Rotterdam

Omschrijving

Inleiding:

KANTOORPAND in 1915 gebouwd in rijk gedecoreerde overgangsarchitectuur naar ontwerp van de architecten J.H. Roos en W.F. Overeijnder in opdracht van de Stoomboot- en transportonderneming N.V. W. van Driel.

Omschrijving:

Op een rechthoekige plattegrond boven een souterrain volledig in natuursteen opgetrokken statig kantoorpand van vijf vensterassen breed en drie verdiepingen hoog onder een hoog met leien bedekt zadeldak.

De vensters zijn alle gevat in houten kozijnen. In de bovenlichten op de begane grond en de eerste verdieping glas-in-loodvensters afkomstig uit het atelier van W. Bogtman uit Haarlem. Op de begane grond, geheel links onder een boogvormig voorportaal, de ingang afgesloten door een smeedijzeren sierhek. Rechts hiervan achter smeedijzeren tralies drie souterrainvensters waarboven drie rechthoekige T-vensters met stenen waterdorpels en in steen gehouwen sierrand omlijsting. Op de bel-étage over de volle breedte een bordes van natuurstenen cassettes steunend op natuurstenen consoles met afwisselend een Mercurius en een zeepaardmotief. Ter hoogte van de muurdammen zijn wapens aangebracht met een bolvormige bekroning in Art-Déco trant. De uiteinden zijn voorzien van gestileerde bronzen vissen. Achter het bordes vijf hoge rondboogvensters. De tussenliggende muurdammen zijn behandeld als pilasters met gestileerde kapitelen en schachten. Op de tweede verdieping vijf lagere rechthoekige vensters met tussenliggende zuiltjes rustend op gestileerde bronzen vissekoppen. De gevel, rijk bewerkt met geometrische motieven, wordt afgesloten door een brede houten daklijst met op beide uiteinden bronzen ankers op een natuurstenen basement. In het midden van het dwarsdak drie terugliggende dakkapellen met vensters voorzien van een kleine roedenverdeling. Aan weerszijden van het dak twee hoge natuurstenen schoorstenen.

Het bijzonder fraai gedetailleerde en in rijke materialen (diverse marmersoorten, graniet, geglazuurde tegels, koper, smeedijzer en glas-in- lood) uitgevoerde interieur is vrijwel geheel intact gebleven.

Portaal, hal en gang achter een houten beglaasde draaideur met veel koperbeslag, zijn voorzien van massieve granieten vloeren. De wanden zijn bekleed met marmerplaten afgewisseld door verticale stroken geglazuurde tegeltjes met een stervormig motief in de kleuren lichtblauw en geel. De plafonds zijn van eikehout met rondom een brede strook tegels in dezelfde kleurstelling als voornoemd. De twee verdiepingen hoge hal wordt verlicht door een lichtkoepel met glas-in-loodvensters waarin tekens uit de dierenriem zijn aangebracht. Aan de voorzijde een grote vergaderkamer met in de eikehouten lambrizering opgenomen kasten. Hier eveneens een eikehouten plafond met grote glasplaten en een ruitvormig eikehouten parketvloer. Verder een smeedijzeren haard voor een tableau van geglazuurde tegels in geel/oranje tinten.

Aan de achterzijde bevinden zich kantoorruimten met aan de gangzijde loketten met vierkante geslepen ruitjes, gevat in bewerkte kozijnen. Naast de linker kantoorruimte bevindt zich de trap naar het souterrain met een koperen trapleuning. In het souterrain naast een aantal gemoderniseerde vertrekken de oorspronkelijke toiletten.

Vanuit de hal een brede trap met granieten treden naar de verdieping met koperen leuning op een balustrade van gestileerde zeepaardjes.

Op de verdieping eveneens vergader- en kantoorruimten met eikehouten vloeren, lambrizeringen, cassetteplafonds met hanglampen en in de bovenlichten van de ramen glas-in-loodvensters waarop voorstellingen met zeilschepen verwijzend naar de activiteiten van de oprichter Van Driel met als onderschrift respectievelijk: noord, oost, west en zuid.

In het middelste venster de afbeelding van een stoomschip met het onderschrift Rijnvaart. Alleen het diensttrappehuis, links van portaal en hal, leidt tot de tweede verdieping aan de voorzijde van het pand.

Waardering:

Representatief vroeg twintigste-eeuws voormalig scheepsvaartkantoor zowel wat betreft het exterieur als het interieur van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde. Tevens van groot situationeel belang en ensemblewaarde als beeldbepalend onderdeel van het historisch havenfront aan de noordzijde van het Noordereiland aan de Maas.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Kantoorgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1915
1915
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Supermarkt Feitelijk een Kantoorpand

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Overgangsarchitectuur
stijlzuiver
Rijk gedecoreerd

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Roos, J.H. de ; Stad Rotterdam II
architect / bouwkundige / constructeur
Driel, W. van ; Stad Rotterdam II
opdrachtgever
directeur Stoomboot-transportonderneming W.v. Driel
Overeijnder, W.F. ; Stad Rotterdam II
architect / bouwkundige / constructeur