Rotterdam Q 1105
Maaskade 85, 3071 NE te Rotterdam

Inleiding:

Representatief HERENHUIS in 1884 gebouwd in een verfijnde eclectische stijl naar ontwerp van architect W. van der Linden.

Omschrijving:

Die vensterassen breed herenhuis van drie bouwlagen en een kapverdieping onder een met leien/zink bedekt schilddak, boven een natuurstenen plint opgetrokken in geheel wit gepleisterde baksteen. Alle vensters - op de eerste en tweede verdieping met rondbogen, op de derde verdieping getoogd - zijn voorzien van houten kozijnen. Cordonlijsten tussen de verdiepingen. Op de eerste verdieping twee vensters met geprofileerde gepleisterde omlijstingen met decoratieve sluitsteen. Geheel links, onder rondboog, de ingang. Het middelste venster wordt geflankeerd door wit gepleisterde gecanneleerde halfzuilen met composiet kapitelen en onderaan een reliëfband met bloemguirlandes. Geheel links en geheel rechts pilasters. Op de eerste verdieping, in het midden, een dubbele balkondeur die toegang geeft tot een eenvoudig balkon. De geprofileerde omlijstingen van de rondboogvensters zijn bovenin onderbroken door een palmetmotief. Het balkon wordt links en rechts geflankeerd door halfzuilen zoals op de begane grond. Hier dragen deze een architraaf versierd met een bloemguirlande waarboven een gebroken segmentvormig gebroken fronton met guirlande motieven. Geheel links en rechts gedecoreerde pilasters. Op de tweede verdieping een iets risalerende middenpartij. De drie getoogde vensters zijn gevat in geprofileerde omlijstingen met stucwerkdecoraties in de boog. De gevel wordt afgesloten door een brede gedecoreerde kroonlijst gedragen door voluutvormige houten consoles. Op de kapverdieping in het midden een aediculavormige dakkapel met tweelicht rondboogvenster en een palmetmotief bovenin het segmentvormige fronton. Aan weerszijden voluutvormige decoraties en een stenen balustrade.

In het interieur zijn, voor zover aanwezig, originele stucplafonds, lambrizeringen, schouwen en deuren van belang.

Waardering:

Rijk gedecoreerd herenhuis uit het laatste kwart van de negentiende-eeuw van algemeen belang wegens architectuurhistorische waarde, tevens van groot belang wegens situationele en ensemble waarden als beeldbepalend onderdeel van het historisch havenfront aan de noordzijde van het Noordereiland langs de Maas.

in verfijnde vorm

Linden, W. van der ; Stad Rotterdam II