Rotterdam Q 1711
Maaskade 119, 3071 NK te Rotterdam
Maaskade 125, 3071 NK te Rotterdam
Maaskade 126, 3071 NK te Rotterdam
Thorbeckestraat 1, 3071 XW te Rotterdam

Inleiding:

Voormalige MARGARINE- EN KAASFABRIEK annex KANTOOR en WONING, gebouwd in de jaren 1889-1895 in opdracht van de firma J. Laming & Sons, naar ontwerp van J.P. Stok Wzn. in neo-Renaissancestijl. Het complex werd, na faillissement van de firma Laming, in 1919 betrokken door de firma Hulstkamp & Zoon & Molijn (distilleerderij en likeurstokerij).

N.B. Tegenwoordig staat het gebouw bekend als het Hulstkampgebouw en is in gebruik als Mariniers- en Hulstkampmuseum, partycentrum en kantoorruimte.

Omschrijving:

Op de hoek Thorbeckestraat/Maaskade gesitueerd pand van gedeeltelijk één en gedeeltelijk vier bouwlagen opgetrokken in rode baksteen met natuurstenen banden, diamantblokken en cordonlijsten. Het aan de zuidwestelijke zijde gelegen bouwvolume van één bouwlaag en het meest zuidwestelijke derde deel van het bouwvolume van vier bouwlagen is onderkelderd. Het representatieve deel van het pand (georiënteerd op de Maaskade) is voorzien van een hardstenen basis met rusticamotief en diamantblokken. Het gebouw heeft aan de Maaskade- en de Burgemeester Hoffmanstraatzijde een met leien gedekt schilddak, terwijl het bouwvolume daartussen wordt bekroond door drie parallelle zadeldaken.

De zichtbare dakvlakken hiervan zijn eveneens gedekt met leien, de dakvlakken aan de andere zijde met pannen. Het middelste zadeldak (boven de oorspronkelijke fabriekshal) was oorspronkelijk met draadglas bedekt, rustend op ijzeren roeden. De hoge (voor)gevel aan de Maaskade heeft een driedeling die wordt gearticuleerd door de twee licht risalerende uiteinden, die zijn voorzien van hoge topgevels, en een middendeel bekroond met vier kleinere topgeveltjes. De gevel aan de Thorbeckestraat bezit, uiterst noordelijk, één topgevel. De topgevels zijn gedeeltelijk opgewerkt en rijk gedecoreerd met voluten, schelpmotieven en vazen. De hoofdingang bevindt zich in het midden aan de Maaskade en is voorzien van twee bronzen wapenschilden. Dit middendeel wordt verder gemarkeerd door vier halfzuilen met rijk gedecoreerde bronzen onderstukken (Neptunus en Mercurius), gesigneerd door S. Miedema. Hiertussen, tussen de vensters, bronzen deelzuiltjes. In het linkerdeel één ingang voorzien van lantaarns met aan weerszijden een venster, in het rechterdeel twee ingangen (waarvan de linker met lantaarns) met daartussen drie rondboogvensters. De (schuif)vensters, met houten kozijnen, zijn getoogd en rechthoekig (bovenste verdieping en middendeel begane grond Maaskade) en op de eerste verdieping voorzien van natuurstenen frontons. Op de eerste verdieping aan de Maaskade, midden in het linkerdeel, een erker met natuurstenen basis, een houten vensterpartij en een dakkap met rijkelijk gedecoreerd dakkapelletje. Op de hoek Maaskade/Thorbeckestraat bevindt zich een arkel, rustend op een zware natuurstenen console en bekroond met een open houten torentje. De oostelijke gevel (Thorbeckestraat) is voorbij het representatieve deel -aansluitend aan de Maaskadegevel- verder sober gedetailleerd met speklagen waarin diamantkoppen. Op het dak bevinden zich vier dakkapellen. Op de begane grond, links naast het representatieve deel, bevindt zich de oorspronkelijke ingang tot het woonhuis met aan weerszijden van de houten deur -met drieledig bovenlicht met glas-in-lood venstertjes- natuurstenen pilasters en boven de kroonlijst een aedicula rond een medaillon met de initiaal "L" (Laming). Links op de begane grond twee getoogde toegangspoorten tot de fabriek. De westelijke gevel is blind aangezien de wens bestond het pand aan deze zijde uit te breiden. De achtergevel (Burgemeester Hoffmanstraat) heeft op de begane grond 14 dubbele smalle hoge vensters met middenlatei. Op de eerste en tweede verdieping zeven tweelichtvensters met ontlastingsbogen en op de vierde verdieping zeven minder hoge rechthoekige vensters. Op het dak bevinden zich twee rechthoekige dakkapellen. Intern is het gebouw gedeeltelijk gewijzigd. De, vanaf de Maaskade te betreden, nog oorspronkelijke hal (bekleed met tegels: een zwarte plint, geel/steenrode onderrand, daarboven een honingraadmotief) geeft via een houten tussenwand met grote getoogde vensters toegang tot een grote hal met een laag en hoog deel. Het plafond van het lage deel wordt ondersteund door drie grote gedecoreerde gietijzeren kolommen. De aansluitende hoge hal, die in zijn lengterichting loodrecht op de Maaskade staat, is voorzien van een glazen kapconstructie die wordt gedragen door houten en gietijzeren bogen. Drie rondgaande, gemoderniseerde galerijen geven toegang tot de kantoorruimten. Vanuit de nog oorspronkelijke entree geeft een houten trap toegang tot de verdiepingen, waarvan de gang en een tweetal van de kantoorkamers op de eerste verdieping nog in de oorspronkelijke neo-Renaissance stijl met lambrizeringen, plafonds, schoorsteenmantels, spiegels en kroonluchters. In twee van de bovenlichten glas-in-loodvensters, waarin taferelen die de geschiedenis van het gebouw vertolken. Het linkervenster gedateerd "Anno 1879", het rechter venster "1919". Tussen de twee kamers bevindt zich een massieve ijzeren Lips kluis. Aan het einde van de gang is nog het oorspronkelijke toilet met gedecoreerd voorportaal en fonteintje aanwezig. In het zijdeel van het gebouw, ontsloten aan de Torbeckestraat, bevindt zich een tweede trappehuis dat toegang verleende tot het woonhuis van de familie Laming. In het stucwerk zijn in medaillons portretten van de kinderen Laming opgenomen. In de trappehuizen en gangen zijn veelal nog de originele glas-in-lood-ramen aanwezig.

Waardering:

Het Hulstkampgebouw van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische en typologische waarde, alsmede van belang vanwege de beeldbepalende waarde in het rivierfront van de Maaskade.

Nee Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Kantoorwoning
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Kaasfabriek zie 1
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Margarinefabriek met kaasfabriek annex Kantoor en Woning

1889
1895
1919
1919
Verbouwd distilleerderij en likeurstokerij

Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Supermarkt Feitelijk: Fabrieksgebouw met inpandige kantoor/woning

Firma Hulskamp & Zoon & Molijn ; Stad Rotterdam II
Verbouw in 1919 tot distilleerderij/stokerij