Diepenheim B 2894
Grotestraat 19, 7478 AA te Diepenheim

Inleiding

Het voormalige GEMEENTEHUIS van Diepenheim is in 1881 - naar ontwerpen van de Goorse architect Meyer - in eclectische stijl gebouwd. Het pand ligt midden in het centrum van de stad. Vanaf de jaren tachtig van deze eeuw heeft het dienst gedaan als onderkomen van de plaatselijke galerie, later is het de zetel van architectenbureau ten Dam.

Omschrijving

Vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken, wit gepleisterd, verdiepingloos pand op een grijze plint. Het afgeknotte schilddak is gedekt met grijze muldenpannen.

Symmetrische voorgevel (Z) met verhoogd middenrisaliet. Centrale entree in een rondboogportiek met profielomlijsting. Daarboven het gemeentewapen en een ronde wijzerplaat. Het bovenste deel van de risaliet wordt omlijst door lisenen met imposten en is aan de bovenzijde versierd met een rondboogfries. Een torentje van rondbogen met een naald vormt de bekroning.

Aan beide zijden van de ingang twee zesruits rondboogvensters met radiale roedenverdeling in de bovenlichten. Onder de vensters is een geprofileerde versiering aangebracht. Aan de bovenzijde worden de vensters met elkaar verbonden door een profiellijst. Onder de dakrand is in relief een brede lijst aangebracht die uit twee lagen bestaat: onder een boogfries, boven een fries van triglyfen en metopen. Dit lijstwerk wordt aan de westgevel voortgezet.

In de linker zijgevel (W) drie rondboogvensters, in de rechter zijgevel (O) twee met daarnaast een occulus.

Het voormalige gemeentehuis is vóór een bestaand pand geplaatst dat bestaat uit één bouwlaag met een overwelfde kelder en een met rode Hollandse pannen gedekt schilddak. Dit is aan de rechter zijde nog te zien: het gepleisterde deel gaat over in een uitkragende rode bakstenen muur met een schuifraam. De dakrand van dit deel is lager.

In de toren van het gebouw twee klokken, XVIII en 1819 (Gerrit Schimmel).

Voormalig gemeentehuis van cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege: