Maarsbergseweg 2, 3941 MJ te Doorn
Maarsbergseweg 4, 3941 MJ te Doorn

Omschrijving

Het in 1917 gebouwde POORTGEBOUW op V-vormige plattegrond ligt evenwijdig aan de Maarsbergseweg. Het ontwerp is van architect J.C. Wentink die voor een sobere traditionele stijl heeft gekozen. Het bakstenen gebouw bestaat uit een toren -op de punt van de V- van twee bouwlagen en een kapverdieping onder met shingles gedekte, deels uitzwenkende zadeldaken. In de gevels vier lettervormige muurankers. De toren ligt in de as van de oprijlaan die naar het huis leidt. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft centraal de torenpartij met op de begane grond een rondboog poortdoorgang, daarboven een twaalfruits schuifvenster met halve luiken en een topvenster; op het dak een dakruiter onder een kort uitzwenkend tentdakje. Boven de doorgang aan de voorzijde is een natuurstenen plaquette gemetseld met de naam van de buitenplaats. De beide vleugels zijn drie traveeën breed met in het midden de ingangspartij (deur met bovenlicht), die geaccentueerd is door een kleine voorsprong. De voorsprong wordt in het dak door een steekkapje bekroond, waarin een klein ruitvormig licht. Aan weerszijden van de deur een openslaand venster met roeden en luiken. De achtergevels van de vleugels kennen geen bijzondere detaillering; in de zijgevels een zij-ingang, een venster en een topvenster. Aan de achterzijde is het bouwvolume van de toren als topgevel in het gevelvlak opgenomen, waardoor de toren aan deze zijde niet als zodanig herkenbaar is. De boog van de poort is aan deze zijde in de aanzetten verfraaid met eenvoudig, geprofileerd siermetselwerk, boven de poortdoorgang een twaalfruits schuifvenster met halve luiken geflankeerd door een klein venster met ruitvormige roedenverdeling. Rechts van de poort bevindt zich een deur met bovenlicht voorzien van ruitvormige roedenverdeling; links van de poort een rondboog deur. Voor de bescherming van ondergeschikt belang zijn latere wijzigingen en aanbouwen, interieur.

Het POORTGEBOUW is van algemeen belang:

- als voorbeeld van een bouwtype en bouwstijl;