Schinnen A 4767
Daniken 1, 6174 RA te Sweikhuizen

Inleiding

FABRIEKSLOODS met RINGOVEN en SCHOORSTEEN van de voormalige Steenfabriek St.Jozef, ca. 1920. Gesitueerd in het gehucht Daniken, aan de voet van de noordwestelijke helling naar het Zuid-Limburgse plateau, waar ter plaatse de benodigde klei werd gewonnen. Op het fabrieksterrein bevinden zich enkele houten droogrekloodsen, recentere stalen droogrekloodsen, smalsporen en een opzichterswoning.

UITGESLOTEN van bescherming zijn de opzichterswoning alsmede de uit de jaren vijftig van de twintigste eeuw daterende fabrieksuitbreiding aan de zuidoostzijde van het ringovengebouw.

Omschrijving

De fabrieksloods met ringoven heeft een langgerekte rechthoekige plattegrond, in dwarsrichting ten opzichte van de straatweg, en telt één bouwlaag onder een zadeldak met muldenpannen. Rondom de loods een rondgang met lessenaarsdak. De loods is opgetrokken in baksteen, gemetseld in kruisverband. Voor een deel onder een schuine hoek gemetselde lange zijgevels, waarin op regelmatige afstand de rondboogvormige in-, uitrij- en luchttoevoeropeningen van de ringoven zijn aangebracht. Deze openingen hebben een decoratieve omlijsting. Eveneens in de lange gevelzijden, onder het dakoverstek en boven de lessenaarsdaken, reeksen kleine vensteropeningen die voor de lichtinval in de stookzolderverdieping boven de oven zorgen. In de kopgevel aan de straatzijde bevindt zich een aantal rondboogvormige vensterlijsten met siermetselwerk in de vulstukken. Centraal in de kopgevel aan de achterzijde een rechthoekige vensteropening. Daarnaast, onder een stalen latei, een doorbraak in de gevel, waarlangs via een hellingbaan de ruimte boven de ringoven bereikbaar is. De FABRIEKSSCHOORSTEEN aan de zuidoostzijde achter de fabriek is versterkt met ijzeren banden en voorzien van het opschrift "St.Joseph" in gele baksteen.

In het INTERIEUR van de fabrieksloods bevindt zich de RINGOVEN.

De ringoven heeft een gesloten ellipsvorm en bestaat uit een langgerekt, als gevolg van de ovenwarmte grotendeels verglaasd bakstenen tongewelf, waarop aan de lange buitenzijden rondboogvormige toegangen en luchttoevoeropeningen zijn gemaakt. Aan de binnenzijden heeft de oven op regelmatige afstand kleine rondboogvormige ovenmonden.

Waardering

De ringoven van Steenfabriek St.Joseph te Daniken is van grote cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische, technische en typologische ontwikkeling in de grofkeramische industrie. Uit architectuurhistorisch oogpunt is de ringoven van belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek. De ringoven is van betekenis vanwege de voor Nederlandse begrippen hooggelegen situering op de plateauhelling, heeft een historisch-ruimtelijke relatie met de bodemgesteldheid ter plaatse en is van belang voor het aanzien van de streek. De ringoven is gaaf bewaard gebleven en beschikt derhalve over een hoge bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheidswaarde.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Steenfabriek

Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Ringoven