De Wijk G 504
De Wijk G 505
Schiphorsterweg 44, 7957 NV te de Wijk
Schiphorsterweg 46, 7957 NV te de Wijk

Omschrijving

DUBBELE DIENSTWONING behorende tot de historische buitenplaats Dickninge. (MSP 507397) Bij de toegangsbrug ligt de voormalige koetsiers/werkbaas woning gebouwd in opdracht van de familie De Vos van Steenwijk tussen 1850-1880 in een ambachtelijk-traditionele stijl, oorspronkelijk met zakgoot en gemeenschappelijke deel. Schuur uit 1996 Het op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen dubbel woonhuis bestaat uit één bouwlaag met geprofileerde gootlijsten onder een met Hollandse pannen gedekt (inmiddels afgeplat) schilddak; twee nokhoekschoorstenen met platte kap. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft centraal twee smalle paneeldeuren met ruitvormig bovenlicht voorzien van een geprofileerde houten omlijsting; daarboven een doorgetrokken deel van de daklijst met gemetseld fronton voorzien van een halfrond gietijzeren venster met roeden. Aan weerskanten een acoladevormig venster met vorktracering en opgeklampte luiken. Zijgevels met staafankers onder de op klossen geplaatste goot. De linkerzijgevel met een rechtgesloten T-venster met luiken, een keldervenster met getordeerd diefijzer, een gekoppeld venster met luiken en een opgeklampte deur met bovenlicht. In het dakschild een dakkapel (met plat) met openslaand venster en drieruits bovenlicht; geprofileerde daklijst. De rechterzijgevel bevat onder meer een T-venster met luiken en een opgeklampte deur onder rollaag. Achtergevel met twee gemetselde topgevels (waartussen een nieuwe houten invulling ten behoeve van de woonfunctie) met op de begane grond twee halfronde gietijzeren stalvensters en twee kleine rechtgesloten vensters.

DIENSTWONING van algemeen belang:

- vanwege de sobere vormgeving van een dienstwoning/uniciteitswaarde;

- vanwege de ligging;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats Dickninge.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)