De Wijk G 602
De Wijk G 603
Schiphorsterweg 42, 7957 NV te de Wijk

Omschrijving

BOERDERIJ ANNEX KOETSHUIS 'HET BOUWHUIS' behorende tot de historische buitenplaats Dickninge. De vroeg-19de-eeuwse boerderij is gelegen op een oorspronkelijk tot de kloostergoederen behorende bouwplaats. Boerderij met twee zijbaanders en krimp, opgetrokken uit rode baksteen en gedekt door een met gesmoorde Hollandse pannen belegd aan achterzijde afgewolfd schilddak met uilenbord met ruitvormige invulling; schoorsteen met bord; windveren; rechte muurankers. Rondom het voorhuis loopt een smalle strook keienbestrating. Het voorhuis is verdeeld in een woongedeelte (rechts) en een koetshuis met tuigkamer (links). De deur- en vensterdetaillering van de voorgevel is als volgt van links naar rechts een zesruitsvenster, dubbele houten inrijdeuren met smal twaalfruits bovenlicht en hardstenen duimstukken, twee keldervensters met diefijzers waarboven twee vernieuwde opkamervensters. De detaillering van de linker zijgevel bestaat uit een zesruitsvenster, een lichtgetoogde houten staldeur met meerruits bovenlicht, dubbele houten inrijdeuren met mandeur met smal twaalfruits bovenlicht en een zesruitsvenster; die van de rechter zijgevel uit een houten deur, twee vernieuwde kruiskozijnen en twee meerruitsvensters. Halfsteens rollagen boven en/of onder de deur- en vensterkozijnen, zandstenen onderdorpels. De zijgevels van het achterhuis (stal) zijn versterkt door even uitgemetselde steunbeertjes, waartussen halfronde stalvensters. In de achtergevel bevindt zich uiterst links een rechtgesloten mestdeur, daarnaast een deurpartij bestaande uit een dubbele houten staldeur met smal 12-ruits bovenlicht en een houten mendeur met 20-ruits bovenlicht, rechts daarvan twee getoogde stalvensters met ijzeren tracering en een dubbele houten staldeur met smal 12-ruits bovenlicht. In het INTERIEUR is de schouw met broodoven gaaf bewaard gebleven.

BOERDERIJ annex KOETSHUIS 'HET BOUWHUIS' van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving;

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur;

- als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats;

- vanwege de historische en functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats;

- vanwege de bouwplaats, oorspronkelijk behorende tot de kloostergoederen;

- vanwege de kenmerkende ligging binnen de vroeg-19de-eeuwse kleinschalige parkaanleg in landschapsstijl.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)