De Wijk G 502
Staphorsterweg 1, 7957 NW te de Wijk

Omschrijving

TOLWONING MET TOLHEK behorende tot de historische buitenplaats Dickninge. Aan het begin van de Staphorsterweg, aan de oude postweg van Antwerpen naar Groningen, staat een 19de-eeuws voormalige tolwoning annex keuterij met bijbehorend tolhek. Het op langwerpige grondslag opgetrokken pand heeft een bakstenen voorhuis en aansluitend een uitgebouwd deels bakstenen deels houten achterhuis bestaande uit één bouwlaag onder een met riet gedekt zadeldak met houten windveren en een makelaar aan de voorzijde en een beschoten geveltop met makelaar aan de achterzijde. Het dakschild van het achterhuis is doorlopend aan de westzijde. Op beide nokeinden staat een gemetselde schoorsteen met borden. De symmetrische voorgevel (straatzijde) heeft twee vijftienruitsvensters met luiken en daarboven een klein rond venster. Verder zes- en vierruitsvensters met luiken en een toegangsdeur. Het gepotdekselde achterhuis is uitgebreid met een aankubbing onder een met rode pannen gedekt lessenaarsdakje. Ter zijde van de tolwoning staat een 19de-eeuws TOLHEK bestaande uit een houten slagboom en een eenvoudig ijzeren spijlenhek met aparte voetgangersdoorgang.

TOLWONING MET TOLHEK van algemeen belang:

- vanwege de beeldbepalende ligging;