Dwingeloo M 619
Dwingeloo M 686
Dwingeloo M 605
Dwingeloo M 606
Bij Westeinde 57, 7991 RT te Dwingeloo

Omschrijving onderdeel 2:

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Oldengaerde. Deels in structuur en deels in detail gaaf bewaarde 18de-eeuwse aanleg bestaande uit een rechthoekige omgrachting met dubbele singels aan drie zijden en enkele singel aan voorzijde, waarbinnen het ensemble van huis en hof is gesitueerd. Het huis ligt op een lange middenas gevormd door een zichtlaan voor het huis en een zichtkanaal ('grand canal') achter het huis. De dieptewerking en oneindigheid van deze zichtas wordt versterkt door de opening in beplanting van de singel met een doorzicht naar het achterliggende weiland; als 'point de vue' staat op de singel een tuinbeeld (Hercules; zie aparte omschrijving), met aan weerszijden een oude beuk. Het kanaal wordt geflankeerd door rechthoekige grasparterres (oorspronkelijk boomgaarden). Direct achter het huis ligt een iets verdiept glooiend gazon met randbeplanting. Ten noorden hiervan ligt een oude boomgaard. Het voorplein is thans ingericht met een druppelvormig gazon met een rondgaand pad. Na de afbraak van het rechter bouwhuis (1825) is het gedeelte aldaar verhoogd en beplant met een bomengroep (eik, linden en beuk) en, naast het huis, een monumentale rode beuk. Langs het rondgaande pad staan natuurstenen bouwfragmenten (onderdelen van tuinvazen en voetstukken van banken). Voor het huis loopt een lichtgebogen gracht waarlangs oude eiken. Rechthoekige singel rondom, deels met nieuwe aanplant; achter het huis een breed pad met eiken en beuken. Ten zuiden van het huis ligt een rabattenbos van gemengd loofbos (op de kadastrale kaart 1831 als hakhoutbos aangegeven). Door het bos loopt een diagonaal pad (zie kaart ca.1780). Aan de overzijde van het Westeinde ligt de OVERTUIN, bestaande uit een dubbel beplante zichtlaan in de as van het huis geflankeerd door weiden. In de linker weide staan verschillende solitairen (rode beuk), de rechter weide heeft aan de buitenrand, die ovaal verloopt, verschillende bomen/solitairen of eenzijdige laanbeplanting van beuken en linden. Aan het einde van de zichtlaan is aan de rechterzijde een lichte glooiing met een kring van linden - alwaar vroeger een theehuisje. Links van de laan ligt een wandelbosje met restanten van slingerpaden, veel hulst, oude eiken en beuken en een diagonaal pad naar de aanpalende boerderij.

Waardering

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Oldengaerde van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de gaaf bewaarde 18de-eeuwse omgrenzing van de buitenplaats met formele structuur van ten dele dubbele singels met als belangrijk onderdeel het typisch 18de-eeuwse 'grand canal'; - vanwege de aanwezigheid van monumentale solitairen en boomgroepen uit de tijd van de aanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats.