Dwingeloo M 906
Westeinde 59, 7991 RT te Dwingeloo

Omschrijving onderdeel 3:

BOUWHUIS annex BOERDERIJ. Aan het voorplein staat een bakstenen bouwhuis uit het begin van de achttiende eeuw met een schuur uit 1861. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken bouwhuis bestaat uit één bouwlaag en een kapverdieping onder een met blauw geglazuurde (voorzijde) en rode (achterzijde) Hollandse pannen gedekt zadeldak met windveren en op de nok een gemetselde schoorsteen en een klok. Haaks hierop staat de iets terugliggende eveneens op rechthoekige grondslag opgetrokken stal onder een met rode (oost) en gesmoorde golf/cement (west) pannen gedekt zadeldak met windveren en wolfeinde aan de achterzijde en beschoten geveltop met rond venster aan de voorzijde. De symmetrisch ingedeelde voorgevel van het bouwhuis heeft centraal een getoogde dubbele inrijdeur geflankeerd door een rondboog stalvenster, een meerruitsvenster met bovenlicht en halve luiken en een opgeklampte deur met meerruits bovenlicht; alle met zandstenen dorpels; in de voorgevel van de stal bevindt zich een dubbele getoogde inrijdeur en in de top een rond venster. De kopse gevel van het bouwhuis heeft een meerruitsvenster met luiken en bovenlicht en in de top een vierruitsvenster met halfrond bovenlicht; de zijgevel van de stal (west) kent een indeling met dubbele en enkele staldeuren en stalvensters, getoogd en wybertvormig. De achtergevel van de stal heeft een drietal deeldeuren, waarvan één grote met een mandeur, verder wybertvormige stalvensters. In het INTERIEUR is ondermeer van belang het spoelhok (pompstraat), deels met leem, deels met klinkers bestraat; de karnkamer met bedstedenwand, hoekspinde en schouw; de kelder met tongewelf en rode plavuizen. Stal met dekbalkgebint en deels lemen vloer. Rondom het bouwhuis ligt een BESTRATING van keien en klinkers.

Waardering

BOUWHUIS annex BOERDERIJ van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur; - vanwege de aanwezigheid van spoelhok en karnkamer, die van belang zijn als oorspronkelijke onderdelen van de boerderij en verwijzen naar de vroegere bedrijfsvoering; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de beeldbepalende ligging aan het voorplein; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.