Meppel O 520
Bij Staphorsterweg 2, 7966 AD te De Schiphorst

Omschrijving

BOERDERIJ 'T HOGELAND. Aan de Staphorsterweg ten westen van het hoofdgebouw staat op een 14de-eeuwse bouwplaats eertijds behorend tot de kloostergoederen, de bakstenen boerderij 't Hogeland uit ca. 1600 met stal en aangebouwde 19de-eeuwse houten wagenschuur. Het muurwerk van het woonhuis en de stal is recent vernieuwd of opnieuw opgetrokken. De op rechthoekige grondslag opgetrokken boerderij bestaat uit één bouwlaag onder een hoogopgaand met riet gedekt wolfdak met toef en gemetselde schoorsteen aan de voorzijde. De voorgevel van het woongedeelte is regelmatig ingedeeld: links de toegangsdeur en rechts daarvan twee zesruitsvensters met luiken en een kleiner meerruitsvenster. De zijgevels van de stal hebben afwisselend halfronde stalvensters en opgeklampte mestdeuren; aan de achterzijde een onderschoer met dubbele inrijdeuren; 18de-eeuws dekbalkgebint; keienbestrating rondom. De aangebouwde gepotdekselde schuur staat op een bakstenen plint onder een rieten wolfdak; aan een zijde deels pannen.

BOERDERIJ 'T HOGELAND van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de bouwplaats eertijds behorende tot de kloostergoederen en later bij de buitenplaats Dickninge

- als functioneel en karakteristiek onderdeel van de buitenplaats;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de overige onderdelen van de buitenplaats.