Jelsum E 564
Bij Dekemawei 5, 9057 LC te Jelsum

Onderdeel 3

Omschrijving

BRUG MET HAMEI. De toegang tot het eiland waarop zich het hoofdgebouw bevindt, bestaat vanouds uit een 14 meter lange houten brug. Op oudere afbeeldingen waaronder die van Stellingwerf is deze steeds te zien, zij het dat het hek soberder van uitvoering was. De brug en de in neonmiddeleeuwse stijl uitgevoerde hamei dateren uit 1905. Het geheel bestaat uit twee hoge pijlers bekroond met wapendragende leeuwen en daartussen een getoogde poort. De latei boven de poort is voorzien van snijwerk met spreuken en schilden. Een lessenaardakje aan weerszijden biedt beschutting. De poort wordt geflankeerd door twee zijvleugels. Het geheel is voorzien van siersmeedwerk.

De BRUG MET HAMEI is van belang

- vanwege de samenhang met het omgrachte huiseiland en de state;