Jelsum E 565
Bij Dekemawei 5, 9057 LC te Jelsum

Onderdeel 4

Omschrijving

TUINMUUR MET POORT. Langs de noord- en westzijde wordt het terrein van de state begrensd door een tuinmuur. De monumentale toegangspoort in de noordzijde vertoont het jaartal van de bouw '1910' en het opschrift Dekemastate. De licht getoogde poort is gevat in een zware omlijsting van metselwerk, versierd met natuursteen, waaronder twee grote bollen ter bekroning van het geheel. De poort deed in hoofdzaak dienst bij begrafenissen. De muur bestaat uit twee halfsteens muurdelen met een spouw ertussen, die aan de bovenzijde wordt afgedekt met een ezelsrug waarop tuile-du-nord dakpannen met nokvorsten. Door de spouw functioneert de muur in de tuin als warmtemuur voor leifruit.

De TUINMUUR MET POORT is van belang

- vanwege de architectonische vormgeving;