Beetsterzwaag B 4709
Hoofdstraat 3, 9244 CL te Beetsterzwaag

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW

In neoclassicistische stijl gebouwd rechthoekig voornaam huis uit 1821 bestaande uit een souterrain, twee verdiepingen en een omgaand met pannen gedekt afgeknot schilddak boven de kroonlijst. Op de hoeken schoorstenen met borden. De voorgevel is zeven traveeën breed en wordt geleed door een middenrisaliet. Het fronton is bij de verbouwing van 1915 opgelicht en hoger opgetrokken. Ook zijn toen de dakkapellen aangebracht. Vensters met achtruits schuiframen en persiennes. Bij de verbouwing van 1915 is de oorspronkelijke ingangspartij uitgebouwd tot bordes onder balkon. In de rechterzijgevel kwam een nieuwe toegang. In deze gevel herinnert een gevelsteen aan de bouw van het huis door Frans Godard van Lynden. Hoewel in het interieur veel is aangepast t.b.v. de nieuwe functie zijn enkele ruimten op de bel-etage nog redelijk gaaf bewaard. Daaronder de hal (waar zich het poppenhuis van Cornelia van Lynden (1860-1880) en haar portret uit 1878 in bas-reliëf van de hand van Pier Pander bevinden) en de bestuurskamer en, op de verdieping de grote zaal achter. In deze ruimten worden onder meer stucplafonds en -decoraties, wandbetimmeringen, kasten en schouwen aangetroffen. Ook is er een oudheidkamer ingericht ter herinnering aan de bewoners van Lyndenstein en de beginjaren van het kinderziekenhuis. Bijzondere vermelding waard is de trap met balusters met snijwerk.

Het hoofdgebouw (Lyndenstein) is van algemeen belang:

- vanwege de bouw-, bewonings- en gebruiksgeschiedenis;