Beetsterzwaag B 4342
Beetsterzwaag B 3918
Beetsterzwaag B 4709
Beetsterzwaag B 4419
Bij Hoofdstraat 3, 9244 CL te Beetsterzwaag

Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARK EN TUINAANLEG - OVERTUIN

De OVERTUIN sluit ruimtelijk gezien aan op het voorterrein (oorspronkelijk naar ontwerp van L.P. Roodbaard uit omstreeks 1825; heringericht in 1978 in geometrische stijl door de Heidemij). Het ontwerp van de overtuin (L.P. Roodbaard; na 1832) voorzag in een transformatie van de oorspronkelijk formele 18de-eeuwse aanleg tot landschappelijke tuin. Hoofdelement is de langgerekte slingerende vijver, die ongeveer halverwege een afsplitsing had aan de oostzijde. Oorspronkelijk lag er over deze zijarm een brug, maar deze is later vervangen door een dam. De vijver vindt een visuele beëindiging in de opgeworpen heuvel waarop zich het zomerhuis bevond. Rondom de vijver loopt een wandeling in de vorm van een slingerend pad. Aan weerszijden staan nog enkele oude linden die tot de formele aanleg behoren. De randen van de tuin worden afgesloten door bosschages. Hier en daar heeft Roodbaard aan de oostzijde vista's in deze begroeiing uitgespaard. Door de bouw van de particuliere woningen met tuinen aan deze zijde is het effect hiervan echter verloren gegaan. In het oorspronkelijke ontwerp was het begin van de overtuin ingedeeld in een aantal kleinere perken. Later is hier één gazon van gemaakt, waarin het Neptunusbeeld is geplaatst. Het hekwerk van de overtuin is een kopie naar het hekwerk voor Lyndenstein.

Waardering

De historische park- en tuinaanleg (overtuin) behorende tot de buitenplaats Lyndenstein is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom en de daarmee samenhangende geschiedenis;

- vanwege de plaats die het ontwerp inneemt in het vroege oeuvre van L.P. Roodbaard;