Beetsterzwaag B 4671
Beetsterzwaag B 4709
Bij Hoofdstraat 3, 9244 CL te Beetsterzwaag

Omschrijving onderdeel 3: BIJGEBOUW met LIGHAL

Bijgebouw in Neo-Hollandse Renaissance uit 1914 naar ontwerp van J.J. en M.A. en J. van Nieukerken, bestaande uit twee haaks ten opzichte van elkaar gebouwde bouwdelen. Te weten het langgerekte, westelijk georiënteerde bouwdeel dat indertijd onder meer de garage met smeerkelder, een accumulatorruimte (machinekamer), een woning voor de directrice, een leslokaal en een linnenkamer bevatte. Het bouwdeel haaks hierop, met eertijds open arcade, deed dienst als lighal. Een deel van de bestrating van Friese geeltjes rond het gebouw is nog bewaard. Gebouw op min of meer L-vormige plattegrond, opgetrokken in schone baksteen met onderdelen van kunststeen; het bijgebouw onder elkaar kruisende zadeldaken tussen trapgevels en gedekt met een tuile du Nord-pan; goten op klossen; sierankers, onder meer 'anno' '1914' vormend en sierlijke lantaarnhouders. De gevels voorzien van dubbele en enkele rondboogramen en -deuren met en zonder meerruitsverdeling; dakkapellen. De lighal platgedekt en voorzien van, later verglaasde rondboogarcade; kunststenen sluit- en aanzetstenen; dito borstweringen; goten op gesneden klossen. NB. De uitbreiding uit 1954 valt buiten de bescherming wegens te weinig monumentale waarde. INTERIEUR. In het grotendeels gewijzigde interieur van het bijgebouw zijn onder meer van belang de garage met deels betegelde wanden, de badkamer met de oorspronkelijke lambrisering van handbeschilderde tegels, de zogenaamde baronnenkamer met boogspanten en ingebouwde kast, alsmede een trap in het hoger opgaande deel.

Waardering

Het bijgebouw en de lighal behorende tot de historisch buitenplaats Lyndenstein zijn van algemeen belang:

- vanwege de oorspronkelijke functie;

- als ontwerp van de gebr. Van Nieukerken, die ook tekenden voor de verbouwing van het hoofdgebouw;