Jelsum E 562
Dekemawei 7, 9057 LC te Jelsum

Onderdeel 9

Omschrijving

TUINMANSWONING. Op het terrein ten zuiden van het voorplein staat een dienstwoning uit 1860 bestaande uit een noordzuid geprojecteerd voorhuis, waarvan de kopgevel gericht is op de state, en een oostwest geprojecteerd achterhuis (L-vorm). Beide bouwdelen zijn gemetseld van rode baksteen en bestaan uit één bouwlaag en een kapverdieping. Het voorhuis wordt gedekt door een zadeldak met overstek en windveren onder gesmoorde Hollandse pannen, waaraan aangekapt het lagere schilddak van het achterhuis. Rondom in de gevels van het voorhuis meerruitsschuifvensters onder strekken en muurankers ter hoogte van de balklagen, in de top van de eindgevels een rond venster met straalvormige roedenverdeling. In de gevels van het achterhuis diverse deuren, sommige met zijlicht, en enkele vensters. Voordien stond op deze plaats ook een gebouw, waarvan geen afbeeldingen bekend zijn. In de jaren 1970 is het achterhuis afgebrand en opnieuw opgebouwd.

De TUINMANSWONING is van belang

- vanwege de ouderdom van het voorhuis;