514024 - Hof van Moerkerken
Mijnsheerenland D 2648
Bij Wilhelminastraat 66, 3271 BZ te Mijnsheerenland

Omschrijving onderdeel 3:

INRIJHEK

Aan de Wilhelminastraat staat het monumentale inrijhek daterend uit 1776. Dit bestaat uit twee hekpijlers, hekpalen en obelisken alle uitgevoerd in hardsteen. De hoge forse hekpijlers hebben een blokverband met aan de voor- en achterzijde een pilaster. Ze worden bekroond met een hoofdgestel waarop een rondom gecanneluurde vaas. Op de pilasters aan draperieën hangende wapenschilden, thans zeer afgesleten, maar vermoedelijk die van het geslacht Assendelft de Coningh. De hekpijlers zijn met elkaar verbonden door een houten latei, waarop de naam "Hof van Moerkerken". De gemetselde boogbrug voor het hek wordt afgesloten met een natuurstenen band. Hierop staan de hekpalen en de obelisken. Zij zijn onderling en met de hekpijlers verbonden door een zware ijzeren ketting. De oorspronkelijke lantaarns op de obelisken zijn verloren. De huidige lantaarns zijn van recente datum.

Waardering Het INRIJHEK is van belang vanwege - als gaaf bewaard en zeldzaam voorbeeld van een inrijhek in Lodewijk XVI-stijl; - het materiaalgebruik; - zijn decoratieve waarde.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen