Bennekom C 2135
Edeseweg 128, 6721 KE te Bennekom

Omschrijving

HUIS NOORDERENG. Tweede hoofdgebouw van de buitenplaats, met een chaletachtige hoofdvorm, gebouwd in 1849 en ingrijpend verbouwd in 1904. Huis Noordereng werd gebouwd op Hoekelum door Otto baron van Wassenaer-van Catwijk na het overlijden van zijn echtgenote Cornélie barones van Balveren. Van Wassenaer betrok de woning, vermoedelijk om huis Hoekelum voor zijn zoon Walraven vrij te maken. Vermoedelijk betrok deze Noordereng omstreeks 1904 met diens echtgenote, ten behoeve van de bewoning van bet huis door diens zoon Karel met echtgenote.

Het witgepleisterde huis bestaat uit een centraal gedeelte in de vorm van een chalet van twee hoge bouwlagen, aan de voor- en achterzijde voorzien van een middenrisaliet en staat op een plint. Het is overkapt met een overstekend zadeldak, gedekt met rode tuiles du Nord-pannen, dat ter hoogte van de risalieten verspringt. De dakkapellen hebben lesenaarsdaken. Aan weerszijden is een aanbouw van één bouwlaag onder plat dak. Het hele huis is van een souterrain voorzien.

De voorgevel is vrijwel symmetrisch van opzet. In het souterrain zijn getoogde openingen. De muur erachter is voorzien van schuifvensters met diefijzers. De bel-etage heeft een gietijzeren serre met rijk bewerkte rand en glazen dak van rond 1870-1880 over de gehele breedte van de risaliet. De serre is vanuit de tuin bereikbaar via een zeer rijk bewerkte gietijzeren trap. In de serre dubbele deuren met halfrond bovenlicht met spaakroeden. Ertussen een stichtingssteen met opschrift: '1 Bsse v Hardenbroek Geb v Spaen v Biljoen 18-10 49', hetgeen de relatie tussen Biljoen en Hoekelum onderstreept. Boven de serre twee T-vensters met roedenbovenlicht. Aan weerszijden van de risaliet een enkele vensteras met achtruits stolpraam en op de verdieping een venster als op de middenrisaliet. Het middenblok wordt afgesloten door vlechtingen, windveer en latwerk. Aan weerszijden een uitbouw met afgeronde hoeken, bestaande uit een souterrain en een bouwlaag onder vlak dak, afgesloten door een lijst met consoles. De vensters zijn voorzien van omlijste bovenlichten. Beganegronds zijn de vensters van persiennes voorzien, de vensters op de verdiepingen hebben luiken met aan de onderzijde een paneel en erboven persiennes.

Linkergevel: Het souterrain heeft aan de linkerzijde een ingang in de zijmuur van het middenblok, bereikbaar via een gang onder de aanbouw. Op de bel-etage de hoofdingang, bereikbaar via een natuurstenen trap. De ingang bestaat uit een dubbele glasdeur met panelen gietijzeren rooster. Erboven een geprofileerd kalf en een bovenlicht met lantaarn. De ingang is in een portiek met glazen zijkanten voorzien van een ruitvormige roedenverdeling. De verdieping is symmetrisch ingedeeld met links en rechts een dubbele glasdeur met roedenbovenlicht en ertussen een klein venster.

Rechtergevel: een bakstenen terras (1920-1940) en in het midden dubbele terrasdeuren. Op de verdieping twee dubbele terrasdeuren.

Achtergevel: in het midden genoemde risaliet met in het souterrain schuifvensters met diefijzers en een glasdeur achter hekwerk; op de bel-etage een vensterstrook uit 1904; daarboven een gewijzigde driedelige vensterpartij, die toegang geeft tot de brandtrap naar de tuin. De topgevel is gelijk aan die van de voorgevel, maar voorzien van een ronde blindnis. Aan weerszijden zijn in het souterrain vensters zoals in de voorgevel, op de beletage links een oud venster (ingebracht van elders), rechts een gewijzigd venster; op de verdieping vensters zoals in de voorgevel. Rechts een nieuwe ingang.

Interieur: eenvoudige stucplafonds, binnenluiken en een monumentaal trappenhuis uit 1904. De aangebouwde kamer aan de rechterzijde heeft een rijk uitgevoerd stucplafond met lofwerk.

HUIS NOORDERENG is van algemeen architectonisch en cultuurhistorisch belang:

- vanwege de architectonische vormgeving van het huis;