Bij Edeseweg 157, 6717 LZ te Ede

Omschrijving

THEEHUIS ANNEX DIENSTWONING EN SCHUUR. Witgepleisterd theehuis van ca. 1860, met in 1900 aan de achterzijde aangebouwde dienstwoning. In zijn totaliteit langwerpig gebouw met op de kop het theehuis in een hoek op de Edeseweg geplaatst, als 'point de vue', loodrecht op de noordelijke toegangslaan van de buitenplaats geplaatst. De driezijdige afsluiting van het theehuis is gedekt met riet met overstek, met gesneden voetlijst en bekroond door een ornamentele geschilderde rand. Het theehuis heeft een driezijdige open veranda, ondersteund door 4 Dorische kolommen met basement. Teruggeplaatst de witgepleisterde gevel met zwart geteerd plint, voorzien van een tuindeur met rechthoekige vensters, voorzien van zesruits schuiframen en gietijzeren halfronde ramen. Zowel de deur als de vensters zijn van opgeklampte luiken voorzien. Het theehuis heeft een grote rustiek-ornamentele waarde. De aansluitende rode bakstenen dienstwoning bestaat uit een beganegrond met zolderverdieping, met gesmoorde Tuil-du-Nord pannen gedekt zadeldak. De gevels worden afgesloten door geprofileerde gootlijsten op klossen. In de rechterzijgevel een deurkozijn met bovenlicht: het venster is niet oorspronkelijk. Schuin achter de dienstwoning een rode bakstenen schuur met zadeldak, gedekt met gesmoorde Hollandse pannen en afgewerkt met wit geschilderde windveren. Eenvoudige deur in kopgevel en rond venster in de top. De schuur dateert waarschijnlijk uit de bouwtijd van de dienstwoning.

Waardering

Het THEEHUIS ANNEX DIENSTWONING EN SCHUUR is van algemeen cultuurhistorisch en architectonisch belang:

- vanwege de rustiek-ornamente1e bouwstijl van het theehuis;

- vanwege de kenmerkende ligging als 'point de vue' op de as van de noordelijke oprijlaan.