Bennekom C 792
Bennekom C 584
BY Edeseweg 124, Bennekom

Omschrijving

KOETSHUIS. Witgepleisterd koetshuis op rechthoekige grondslag, in oorsprong daterend uit de laatste kwart van de 18de eeuw, bestaande uit een vooruitspringend middendeel onder plat dak met twee zijvleugels onder met gesmoorde Hollandse pannen gedekte schilddaken. In 1992 werd het koetshuis ingrijpend gerestaureerd en ingericht voor conferentiedoeleinden. Hiertoe werd aan de linker (noord-)zijde een houten aanbouw toegevoegd. Bij de restauratie werden inwendig de houten schouw en balkenconstructie uit de voormalige grote stalruimte verwijderd. Voorzijde centraal van het middendeel twee getoogde kozijnen voor dubbele staldeuren; laatstgenoemde zijn in 1990 bij de restauratie van het koetshuis verwijderd en voorzien van historiserende meerruits vensters met bovenlichten. Op de verdieping van het middendeel drie zesruits schuifvensters. In de linker aanbouw centraal een nieuwe deur met gewijzigd dubbel draaivenster met bovenlicht. In de rechter aanbouw links een nieuwe deur met rechts een gewijzigd venster. Rechter gevel: een dubbele tuindeur en een venster als aan de voorzijde van de linker aanbouw. Dezelfde vensters zijn ook in de achtergevel aangebracht. De beide aanbouwen vertonen aan de voorzijde een dakkapel met stolpraam en driehoekig fronton.

Waardering .

Het KOETSHUIS is van algemeen cultuurhistorisch en architectonisch belang: