Bennekom C 2354
Edeseweg 120, 6721 KE te Bennekom

Omschrijving

DIENSTWONING. Een rond 1850 gebouwde dienstwoning, gelegen naast de zuidelijke oprijlaan naar huis Hoekelum, opgetrokken in baksteen, op rechthoekige grondslag, onder rieten wolfsdak met vorstpannen. Het linker dakschild is voorzien van daklichten, het rechter van dakvensters met gebogen bovenzijde. De naar het park gerichte voorgevel is relatief rijk uitgevoerd met hoeklisenen en afgewolfe klokgevel met spitsboogvenster. Onder het wolfseind is een geprofileerde lijst aangebracht. Beganegronds aan weerszijden een rondvenster met dwarskruisvormige roedengeleding. Rechter gevel: centraal een deurkozijn, vermoedelijk aangebracht in de bouwtijd van de woning, met nieuwe deur. Aan weerszijden een venster van recente datum. Ook in linker gevel twee vensters van recente datum. Achtergevel: de achtergevel is van een forser wolfseind voorzien dan de voorgevel. Links een opgeklampte deur, rechts een stolpvenster met nieuwe luiken. Inwendig: oude onderdelen zijn de tegels in de hal, deuren van de voormalige bedsteden en de trap in de kelder.

De DIENSTWONING is van algemeen cultuurhistorisch en architectonisch belang:

- vanwege de decoratieve vormgeving;