Bennekom C 2351
BY Edeseweg 122, Bennekom

Omschrijving

STAL. Rode bakstenen stal op rechthoekige grondslag onder zadeldak met gesmoorde en rode Hollandse pannen. Aan de achterzijde wordt de stal door een wolfseind beêindigd. De stal, opgetrokken rond 1875 heeft vermoedelijk zijgevels van hout gehad; deze zijn thans met recent metselwerk vervangen. De voorgevel is symmetrisch van opzet met in het midden getoogde dubbele deuren en aan weerszijden een getoogd raam. Links een lage dubbele deur, rechts een getoogde nis. Er zijn vlakke hoeklisenen. In de topgevel een hooiluik. De gevel wordt afgesloten door vlechtingen, een windveer en makelaar. Helemaal in de top ronde uilegaten. De rechter gevel heeft diverse gewijzigde vensters en luiken maar tevens enkele originele mestdeuren. De linker en achtergevel zijn rond 1960-1970 in baksteen opgetrokken.

De STAL is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- vanwege de historisch-functionele relatie met de historische buitenplaats;