514059 - Wilhelmina-oord
Langweer S 592
Sietze Hepkemalaan 22, 8521 DH te Sint Nicolaasga

Omschrijving

De eenvoudige TUINMANSWONING uit 1907 is opgetrokken in donkerrode baksteen. De gevels zijn vanaf 2,10 m. bepleisterd en de woning heeft een zadeldak gedekt met een rode kruispan. De rechthoekige woning heeft een uitbouw onder een lessenaarsdak aan de zuidzijde. Tegen de oostzijde is een aanbouw uit de jaren '70 met een plat dak. Deze is gedeeltelijk geïntegreerd met het woonhuis en valt buiten de bescherming van rijkswege.

De westgevel heeft op de begane grond een venster met dubbel bovenlicht en twee blinden. De lekdorpel is van baksteen en boven het venster 'zweeft' in het pleisterwerk een halfsteens gemetselde segmentboog. Onder de nok bevindt zich een tweede venster met een drie-ruits bovenlicht, een bakstenen lekdorpel en een gemetselde segmentboog. De geprofileerde windveerlijst rust op klossen. De westzijde van de uitbouw heeft twee vensters met bovenlicht, gemetselde rollaag en gemetselde lekdorpel. Voorheen hadden deze vensters ieder een luik, deze zijn echter verwijderd.

De noordzijde heeft twee T-vensters met bovenlicht en gemetselde lekdorpel. Centraal op het dak, boven de bakgoot op klossen, staat een gemetselde schoorsteen. De zuidzijde heeft een venster als in de voorgevel. De ingang tot de woning bevindt zich aan de oostzijde. Het INTERIEUR is redelijk origineel met uitzondering van een doorbraak naar het nieuwe gedeelte waarin een keuken is gesitueerd. De voormalige voordeur in de hal is verdwenen. De verdieping is volledig betimmerd met verticale houten delen met een bossing.

Waardering

De tuinmanswoning behorende bij 'Wilhelmina-oord' is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- vanwege de betekenis van het object als essentieel onderdeel van een groter geheel dat van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang is.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Tuinmanswoning(L)

Kramer, H.H. ; Drenthe