Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514067
Complexnummer
514066 - Boerderijcomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82696/126
Kadastrale aanduiding
Oldeboorn F 891
Rijksstraatweg 50, 8468 ME te Haskerdijken

Omschrijving

Inleiding

De STELPBOERDERIJ te Haskerdijken ligt ten oosten van de rijksweg, ver teruggerooid op een min of meer rechthoekig perceel dat via een verhard pad te bereiken is. Ten westen van de boerderij staan vóór de voorgevel vier leilinden die samen met de lage haag een restant van de oude boerentuin kunnen zijn. Ten oosten van de boerderij staan twee rechthoekige (niet beschermde) schuren, daarachter staan enkele fruitbomen die het restant zijn van een in oorsprong veel grotere boomgaard. Aan de noordwestzijde van de tuin staat een gepleisterd bakstenen hondenhok. De tekst van de gedenksteen in de voorgevel luidt: "Gesticht 1906, K.J. Steenbeek". De boerderij is door architect Swart uit Heerenveen ontworpen in een Ambachtelijk-tradi tionele stijl, waarbij decoratieve motieven van de Overgangsstijl zijn toegepast.

Omschrijving

De boerderij heeft een rechthoekige plattegrond en wordt door een schilddak gedekt met zwarte, ongeglazuurde Friese pannen boven het woongedeelte en rode, ongeglazuurde Friese pannen boven het stalgedeelte. Op de nok staat een schoorsteen. Op de schildhelling aan de voorzijde staat een houten dakkapel met driehoekig fronton. Het woongedeelte is in bruine baksteen opgetrokken, waarbij rode strengpers voor de gevelbanden is gebruikt en gele en rode voor de muizentand in het fries. Het fries loopt door tot boven de zijgevels van het woongedeelte. De muizentand wordt onderbroken door kraagsteenachtige decoratieve elementen in rode strengpers. Voor de stalgevels is gele baksteen gebruikt. De houten voordeur met brede stoep, gietijzeren roosters en bovenlicht deelt de voorgevel in twee symmetrische delen. Links van de voordeur zitten drie T-vensters met segmentbogen, gedecoreerd door sluit- en aanzetstenen; rechts twee smalle T-vensters en een brede houten inrijdeur met segmentboog. De vensters hebben waterdorpels van gele baksteen.

In de linker zijgevel van het woongedeelte zit een houten zijdeur met roosters, met aan weerszijden twee T-vensters. In de rechter zijgevel van het stalgedeelte zitten vier negen-ruits vensters met ijzeren roedeverdeling, in de linker zijgevel zes zesruits-vensters met ijzeren roedeverdeling. In de achtergevel zijn een grote houten inrijdeur, vijf zes-ruits vensters, een deur met zijlichten en een houten "húske".

Het INTERIEUR is qua indeling origineel en bevat veel oorspronkelijke onderdelen, waaronder de paneeldeuren in alle vertrekken, de houten planken vloeren, de bedsteden in de voorkamers en de marmeren schoorsteenmantels. Op de zolder zijn nog aanwezig het oude rookkanaal en een kleine kamer.

De STAL is qua indeling origineel: de "grupstal" bevindt zich achter het linkerdeel van het woongedeelte. Achter in de stal zijn de ruimte voor het kleinvee, de paardenstal en de reed nog aanwezig.

Waardering

De stelpboerderij te Haskerdijken is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- vanwege de architectonische gaafheid van exterieur en interieur;

- als essentieel onderdeel van een agrarisch complex dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van belang is;

- in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving;

- vanwege de zeldzame gaafheid van het geheel.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514066. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1906
1906
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stelp
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Grupstal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Overgangsarchitectuur
invloeden
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Swart ; Drenthe
architect / bouwkundige / constructeur