514066 - Boerderijcomplex
Oldeboorn F 891
Rijksstraatweg 50, 8468 ME te Haskerdijken

Inleiding

Het folly-achtige HONDENHOK, dat behoort bij de stelpboerderij uit 1906 aan de Rijksstraatweg 50, staat in de tuin, aan de noordwestzijde van de boerderij. Het is een ontwerp van architect Swart uit Heerenveen. Het hok is vermoedelijk tegelijkertijd met de boerderij gebouwd.

Omschrijving

Het bakstenen hondenhok heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een tongewelf. Het geheel is bepleisterd met Portlandcement.

De ingang van het hondenhok wordt bekroond door een tuitvormig ornament.

Waardering

Het hondenhok behorend bij de stelpboerderij uit 1906 aan de Rijksstraatweg 50 te Haskerdijken is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- vanwege de uitzonderlijke verschijningsvorm van het ontwerp;

- vanwege het gebruikte materiaal en de ornamentiek (voor dit type bouwwerk);

- als bijzonder folly-achtig onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van belang is;

- vanwege de architectonische gaafheid;

- in relatie tot de structurele gaafheid van het complex;