Langweer B 546
Bij Jetze Veldstraweg 31, 8513 CK te Ouwsterhaule

Inleiding

Neo-Classicistisch midden-19de-eeuws gietijzeren HEK op bakstenen DAM. Het hek vormt de toegang tot de Hervormde Kerk (apart monumentnummer 13247) en de begraafplaats van Ouwsterhaule. Het lage hek op de gemetselde muurdam rechts van het hek is van recente datum en valt derhalve buiten de bescherming van rijkswege.

Omschrijving

Gietijzeren hek op bakstenen dam, bestaande uit twee midden- en twee zijvleugels tussen gecanneleerde pijlers op hardstenen basement; de spijlen zijn om en om afgezet met speerpunten, de pijlers met dubbele hellebaarden. De naald wordt bekroond door een kruisvorm, zijnde een combinatie van een speerpunt en een hellebaard. Aan de onder en bovenzijde diagonaal gekruiste vakken. Aan de bovenzijde, respectievelijk links en rechts, het opschrift 'ANNO' '1857'.

Waardering

Het HEK op bakstenen DAM, behorende bij de Hervormde Kerk te Ouwsterhaule, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteit;

- als essentieel onderdeel van een groter geheel dat van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang is;

- vanwege de hoge mate van gaafheid.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hek