514086 - Begraafplaatscomplex
Sneek, Bij Leeuwarderweg 85

Inleiding

De CALVARIEBERG bestaat uit een ondermetseling van hardgrauw in basterdtras met daarop de hardstenen standbeelden van de gekruisigde Christus met aan weerszijden Maria en Johannes. De beelden dateren uit 1893 en zijn vervaardigd door atelier De Roo te Roermond, waarvan het hoofdatelier in Mönchen-Gladbach was gevestigd. Aan de voet van de Calvarieberg liggen de bijbehorende hardstenen GRAFSTENEN van vier priesters: in het midden Th. Brouwer (gestorven in 1905), A.A. v. Eyndhoven (gestorven in 1914 en priester t.t.v. de aanleg), B.T. Stoveringa (gestorven in 1930) en J. v. Galkom (gestorven in 1964). Op het graf van Th. Brouwer is in Neo-gotische letters het monogram van het atelier ingegraveerd.

Omschrijving

De rechthoekige ondermetseling bestaat uit hardgrauw in basterdtras. De beelden zijn zodanig gebeeldhouwd dat zij zowel vanaf de voorkant als de zijkanten kunnen worden bekeken. Het hardstenen beeld van de gekruisigde Christus is in het midden geplaatst; het kruis is vrij fors, het hoofd van Christus hangt opzij en naar voren, de voeten steunen op een sokkeltje, waardoor hij niet echt aan zijn armen hangt. Maria staat aan zijn rechter zijde, Johannes aan zijn linker. De beelden zijn zeer expressief gebeeldhouwd: de verdrietige uitdrukking van de gezichten is zeer sprekend, alsmede de pose; de mantels van Maria en Johannes en de lendendoek om het middel van Christus vallen in een soepele en volle plooival. Het hardstenen graf van priester Brouwer is voor het Christusbeeld geplaatst. Aan weerszijden ervan zijn de graven van priesters Van Eyndhoven en Stoveringa. Het jongste graf, van priester Van Galkom is voor het graf van Brouwer gezet.

Waardering

De Calvarieberg uit 1893, horend bij de Rooms Katholieke begraafplaats te Sneek is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteit van het ontwerp;

- als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch van nationaal belang is;

- vanwege de gaafheid van de gebeeldhouwde groep, samen met het basement en de ervoor liggende graven;

- in relatie tot de visuele en structurele gaafheid van het hele complex;

- vanwege de typologische zeldzaamheid op provinciaal niveau.