Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514091
Complexnummer
514086 - Begraafplaatscomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82688/110
Kadastrale aanduiding
Sneek D 2018
Sneek, Bij Leeuwarderweg 85

Omschrijving

Inleiding

Aan de noordzijde van de kapel op de Rooms Katholieke Begraafplaats uit 1892 te Sneek bevindt zich een natuurstenen, tempelvormig GRAFMONUMENT voor de familie Rooswinkel en Stockmann-Rooswinkel, dat in 1884 is vervaardigd en in 1911 naar deze begraafplaats is overgebracht. Het monument is in neo-classicistische stijl uitgevoerd; het bestaat uit een bed met een steen in de vorm van een tempel-front.

Omschrijving

Het grafmonument is van natuursteen. De steen heeft de vorm van een aedicula. Het fronton is gebogen en rust op twee pilasters met laag basement en ionische kapitelen. Hiertussen is de gedenksteen geplaatst en boven deze een reliëf van de graflegging van Christus. De scène stelt een liggende Christus voor, die horizontaal de hele voorgrond in beslag neemt en waarvan het hoofd gesteund wordt door een engel. Maria, in het centrum van het beeld en achter haar zoon, bukt, knielend over het lichaam waarvan zij een levenloze hand vasthoudt. De scène wordt rechts afgesloten door een half knielende en een staande figuur met doeken op de arm. De rechthoekige steen onder het reliëf herdenkt de begraven familieleden: J.W. Rooswinkel, gestorven in 1884 en in 1911 vanaf het kerkhof van Wijtgaard naar deze begraafplaats overgebracht; T.C. van der Kalle, zijn vrouw, overleden in 1911; A.D. Stockmann-Rooswinkel, overleden in 1943 en haar echtgenoot A.G. Stockmann, overleden in 1961.

Waardering

Het tempelvormig grafmonument bij de absis van de kapel van de Rooms Katholieke begraafplaats te Sneek, vervaardigd in 1911 in neo-classicistische stijl, is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp;

- vanwege het materiaalgebruik en de ornamentiek;

- als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch van nationaal belang is;

- vanwege de gaafheid;

- in relatie tot de visuele gaafheid van het complex;

- vanwege de typologische zeldzaamheid op provinciaal niveau.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514086. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Katholieke begraafplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1884
1884
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden