514086 - Begraafplaatscomplex

Súdwest-Fryslân
Sneek

Inleiding

Op de Rooms Katholieke begraafplaats te Sneek staat het GRAFMONUMENT voor de familie Visser; de eerste begravene was M.J. Brenninkmeijer, gestorven in 1892, het jaar van aanleg van de begraafplaats.

Het monument bestaat uit een hoge natuurstenen sokkel, uitgevoerd in een stijl waarbij Neo-gotische elementen zijn toegepast, waarop het standbeeld van een engel is geplaatst.

Omschrijving

Het hoge vierkante basement staat op een laag plateau dat begrensd wordt door een ketting die aan tien zeshoekige natuurstenen paaltjes vastgemaakt is. Hoog op het basement staat de engel met opgeheven rechterhand. De grote vleugels en het rijk geplooide gewaad zijn de enige ornamentele elementen die de grote gestalte "versieren".

Waardering

Het grafmonument met gebeeldhouwde engel op de Rooms Katholieke begraafplaats te Sneek, vervaardigd in 1892, is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp;

- vanwege het materiaal en de ornamentiek;

- als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch van nationaal belang is;

- vanwege de gaafheid;

- in relatie tot de visuele gaafheid van het complex.

SneekBij Leeuwarderweg 85

Jaoorspronkelijke functieUitvaartcentra en begraafplaatsenBegraafplaats en -onderdelenGrafmonumentKatholieke begraafplaats

Neo-Gotiekonbepaald